Havacılık konusunda geleceğe yönelik çalışmalar devam ediyor. İşte bunlardan birisine imza atan MIT, karşımıza hareketli parçası olmadan uçabilen uçak ile çıkıyor.
MIT araştırmacıları tarafından geliştirilen bu uçak, henüz bir prototip. Sadece 2.45 kg ağırlığa sahip bu hava aracı, farkını hiçbir hareketli parçaya ihtiyaç duymadan uçabiliyor olmasıyla koyuyorlar. Biliyorsunuz normal uçaklarda uçmak için gereken itme gücü, hareketli parçalara sahip motorlar tarafından sağlanıyor. MIT’nin geliştirdiği bu prototip ise 1960’lardan bu yana bilinen “elektroerodinamik tahrik” adı verilen elektrik temelli bir altyapı üzerine kuruluyor. Bu altyapıda çok yüksek voltaj kullanılarak iki elektrot arasında yol alan iyonlar üretiliyor. Bunlar arasında oluşturulan elektrik alanı, iyonları daha küçük bir elektrottan daha büyük olana doğru gönderiyor. Bu iyonlar, seyahat ederken normal hava molekülleriyle çarpışıyor ve bir iyonik rüzgarı yaratarak uçağı ileriye doğru itiyor. İyonlar iki sabit elektrot arasında hareket ettiğinden, uçağa güç vermek için hareketli parçalara gerek kalmıyor. Böylelikle çevreye zarar verilmeden ya da gürültü çıkarmadan yol alınabiliyor.
Bu biraz zor görünüyor. Çünkü bu teknolojinin uçaklara gereken sürekli / sabit itme gücünü yaratamayacağından bahsediliyor. Bu yüzden gücünü sadece elektroerodinamik tahrik sisteminden alan bir hava aracı büyük çaplı olarak (Drone benzeri modeller gelebilir) mümkün görünmüyor. Ancak bu sistemin mevcut uçuş sistemlerine eklenebileceği belirtiliyor. Böyle bir kurulumda çok ciddi yakıt tasarrufu sağlanabileceğine değiniliyor.
Milli savaş uçağı TF-X konsepti