Bugüne kadar görünmezlik pelerini geliştirmek üzere pek çok teknoloji kullanıldı. Genellikle ışığın yönünü değiştirerek bir tür illüzyon yaratan bu teknolojilerin en büyük sorunlarından biri, bakan kişi veya gizlenen nesne konumunu değiştirdiğinde illüzyonun bozulmasıydı. Şimdiye kadar bunun için kullanılan fiber optik gibi teknolojilerin pahalı olması da çözülmesi gereken bir başka sorundu. Rochester Üniversitesi’ndeki araştırmacılar sıradan mercekleri kullanarak hem daha pratik hem de daha ucuz bir çözüm geliştirdiler.
İki çift merceği belirli bir açıyla yerleştiren araştırmacılar, bu sayede ışığı bükerek mercek düzeneğinin ortasında kalan nesneyi gizlemeyi başardı. Kullanılan merceğin büyüklüğüne göre boyutu değiştirilebilen bu pelerin 15 derece ve üstü açıdan bakıldığında çalışıyor, yani doğrudan mercek düzeneğinin karşısında durup bakmanız halinde düzenek içindeki nesneler görünmez olmuyor.
Nesneye doğrudan bakıldığında gizleme yapamadığı için hala mükemmel olmayan bu optik illüzyonun kamuflaj uygulamaları dışında araçların çevresindeki kör noktaları görünür hale getirmek veya cerrahi operasyonlarda doktorların ayrıntıları daha iyi görmesini sağlamak gibi farklı uygulamalarda da kullanılabilecek. Araştırmacılar işin daha çok başında olsa da, tekniğin basit ve ucuz oluşu, mercek sisteminin yakın bir gelecekte karşımıza çıkmasını sağlayabilir.
VİDEO