Sofraların, yemeklerin vazgeçilmezlerinden domatesin üretimi bir hayli zorlu bir süreç içinde gerçekleşir. Güneş gören yerlerde yetişen domatesin, ayrıca günde 8 saat kadar karanlıkta kalması lazımdır. Bu süre içinde domates büyümez, adeta mola verir. Karanlıkta kalmadığında ise yapraklarının üzerinde önce sarı lekeler görülür, ardından da bitkiler ölmeye başlar. Bu durum, gece-gündüz kavramı sayesinde klasik tarımda aşılırken yapay ışık altında domates yetiştiren çiftçiler için sorun teşkil ediyordu. Acaba 8 saatlik karanlığa gerek duyulmaksızın domatesler 24 saat boyunca büyüyemez miydi? İşte Hollandalı bilim adamları bu soruya yanıt buldu.
Domatesin dünyada en çok yetiştirildiği ülkelerden Hollanda’da bu konuya yoğunlaşan bilim adamları, domateste verimliliği artırma yolunda çok önemli bir sonuca imza attılar. Yayınlanan bir çalışmada domatesin verimliliğini 24 saate yakın sürelere taşımak için bir genin izole edildiği açıklandı. Type III Light Harvesting Chlorophyll a/b Binding protein 13 (CAB-13) adlı bir hayli uzun isimli genin izole edildiği domatesler, izole edilmemiş domateslerin arasında yerleştirildiğinde deneyin işe yaradığı ve izole edilen domateslerin yüzde 20 daha hızlı büyüdüğü ortaya çıktı. Elde edilen sonuçlar, modern tarım uygulayan ülkeler için büyük önem taşıyor.
CAB-13 hakkında daha yoğun çalışmaların yapılmasının önünü açan sonuçlar, domatesin daha hızlı büyüyebileceğini de ortaya koyuyor. Bu bilimsel sonucun ilk evrelerinde yüksek bir maliyetle uygulanabileceği belirtiliyor. Çalışmaların sonraki aşamasında domatesler için sağlanan yüzde 20’lik büyüme hızının daha da yükseltilmesi amaçlanıyor.