Hollywood merkezli olarak sinema ve dizi film sektöründe görevli binlerce senarist ve yazarın grevi anlaşma sonrasında sona erdi.
Biliyorsunuz uzunca bir süre önce Amerika Yazarlar Birliği (WGA), büyük Hollywood stüdyoları ile yapılan sözleşme görüşmelerinin olumlu sonuçlanmamasının ardından oybirliğiyle grev kararı almıştı. Bu kapsamda binlerce Hollywood televizyon ve sinema yazarı 15 yıl sonra ilk kez greve başlamıştı. Amerika Yazarlar Birliği, sendikanın temsil ettiği binlerce sinema ve televizyon yazarı için yaklaşık 350 büyük stüdyoyu ve Netflix, Disney, Amazon, Apple ile Sony gibi çevrimiçi yayın servisini temsil eden bir grup olan Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği’nden (AMPTP) daha yüksek ücretler ve daha iyi çalışma koşulları sağlamaya çalışıyordu. Amerika Yazarlar Birliği, Netflix benzeri servislere geçişin yazarların geçimini sağlamasını zorlaştırdığını savunarak, 11.500 üyesi için üç yıllık yeni bir sözleşme yapmaya çalışıyor. Hepsine ek olarak WGA son dönemde patlama yapan yapay zekâ odaklı bir adım da istiyor. Birlik yapay zekânın senaryo yazımında kullanımını düzenleyecek ve gerçek yazarlar tarafından sözleşmeye bağlanmış işleri yeniden yazmak için kullanılmasını engelleyecek güvenceler de istiyor.
Bu konuda en son Warner Bros., Disney ve Netflix CEO’larının da katıldığı bir toplantının ardından tarafların anlaşmaya oldukça yaklaştığı aktarılmıştı. Geçtiğimiz gün ise 140 günü aşkın bir süredir devam eden grevin ardından Amerika Yazarlar Birliği (WGA) büyük Hollywood stüdyolarıyla ücret, çalışma koşulları ve daha fazlası konusunda “geçici bir anlaşmaya” vardığını duyurmuştu. Bu konuda WGA müzakere komitesi üyelerine gönderdiği e-postada, “Büyük bir gururla söyleyebiliriz ki bu geçici anlaşma, sektördeki yazarlar için anlamlı kazanımlar ve korumalar içeren olağanüstü bir anlaşmadır” demişti. Bugün ise yaklaşık 5 aydır süren grev, stüdyolarla varılan anlaşmanın ardından resmen sona erdi. 2026 yılına kadar sürecek bir anlaşmaya imza atan taraflar, içerik üretiminde üretken yapay zeka araçlarının kullanımına ilişkin düzenlemelerin yanı sıra çevrimiçi içerik servisleri ve izleyicilere dayalı bonusların nasıl hesaplanacağına ilişkin yeni kurallar belirledi.