Geleceğin teknolojisi olan Hologram teknolojisinin uzun zamandır konserlerde kullanıldığını görüyoruz. Lazer ışınlarına dayanılarak gerçekleştirilen üç boyutlu görüntü işlemi olan Hologram teknolojisi Tupac Shakur ve Michael Jackson gibi sanatçıların tekrardan sahneye çıkmasına yardımcı olmuştu.
Bu teknolojiyi konserlerin ardından bambaşka bir alanda görmeye başladık. Teknoloji açısından ürkütücü bir boyut olsa da bu teknoloji cenazelerde kullanılmaya başlandı. Amerikalı hologram şirketi sahibi Carl Minardo, teknolojiyi bir adım ileri taşıdı.
Bundan böyle ölen kişiler kendi cenaze törenlerine hologram teknolojisiyle katılabiliyor. Evet yanlış duymadınız. 111 bin – 280 bin TL karşılığında, cenaze töreninde 8 ila 10 dakika görünmek ve veda konuşması yapmak mümkün olacak. Şimdiden çok sayıda başvurunun olduğu belirtiliyor. Video yerine hologram istenmesinin nedenini ise uzmanlar şöyle açıklıyor: “İnsan beyni, gerçekliği saliseler içinde algılıyor. Videonun gerçek olmadığını biliyoruz. Ancak 3 boyutlu bir görüntü gerçeğe en yakın etkiyi uyandırıyor.”
Uzayda bir cismin varlığına ait bilgi bize genellikle ses veya ışık dalgaları halinde ulaşıyor. Holografi, cisimlerden gelen dalgalardaki bilgileri belirli bir şekilde depo edip, bu bilgide hiçbir kayıp olmadan tekrar ortaya çıkartmayı sağlayan bir tekniktir. Hologram kullanım alanları üç boyutlu görüntülerin etkileyici güzelliğinin çok ötesine ulaşmıştır. Holografi ile oldukça kapsamlı bilgi depolama sistemleri oluşturma olanağı bulunmaktadır.
Yazılı bir sayfanın her noktasında yansıyan ışık hologramdaki her noktaya ulaştığından birkaç dalga boyundan daha büyük bir film karesinin her bölgesi daha az ayrıntılarıyla da olsa bütün bir sayfayı yeniden oluşturabilir.
Ayrıca,birbirini izleyen sayfaların art arda hologramları kalın fotoğraf film tabakası içerisinde yapılabilir. Her sayfanın pozlandırılma işlemi biraz farklı bir açıyla yönlendirilmiş bir kılavuz ışınına yapıldığında, elde edilen hologramı belli bir açıdaki ışık ile aydınlatarak uygun bir noktadan sadece istenen sayfa görülebilmektedir. Bir sanat müzesindeki bütün tablolar bu şekilde sırayla ve gerçekten çok küçük bir alan içine yüksek bir doğrulukla kaydedile bilmektedir.
Nesli tükenmekte olan hayvanları fotoğraflayan National Geographic fotoğrafçısı Joel Sartore