WINDOWS 9 NE ZAMAN?
Bu ay LOG ofisinde Windows 8’li dizüstü bilgisayar, tablet ve telefon bolluğu vardı. Dolayısıyla da bizi bu ay en çok oyalayan şey Windows 8
işletim sistemi ve onun özellikleri oldu. Windows 8’in herkesin çok iyi bildiği gibi en büyük özelliği yepyeni arayüzü. Artık başlat menüsü ve başlat tuşu yok. Windows tuşuna basıldığında Windows 8’in, uygulamalarla döşeli başlangıç ekranı geliyor önünüze. Bu başlangıç ekranındayken tekrar Windows tuşuna basarsanız klasik masaüstüne geçiyorsunuz. Windows 8, çağın gerekliliklerine ve teknolojinin dokunma eylemi yönünde hızla gelişmesi durumuna uygun olarak, dokunma deneyimine uygun olması için geliştirildi. Microsoft’un “döşemeler” olarak adlandırdığı bu büyük simgeler, masaüstü simgelerinden biraz daha büyük ve dolayısıyla dokunarak kullanıma da çok uygun. Başlangıç ekranında bildiğiniz masaüstü simgeleri ya da Windows’da yüklü programlar yok. Bunun yerine uygulamalar var. Hava durumu, fotoğraflar, oyun, müzik, kamera, mesajlaşma, kişiler, e-posta ve daha pek çok uygulama bu ana ekranda büyük, renkli ve (o uygulamanın içeriği için mümkünse) animasyonlu simgeler olarak görülüyor. Windows 8’e Microsoft hesabınızla giriş yapıyorsunuz ve aynen bir akıllı telefonu aktive eder gibi sahip olduğunuz tüm içeriği bilgisayara aktarmış oluyorsunuz. Facebook fotoğraflarınız, Twitter kişileriniz, e-postalarınız, varsa Xbox hesabınız ve oyunlarınız… Windows 8’in döşemelerini oluşturan uygulamalar başlangıç ekranında çalışması için özel olarak tasarlanmış uygulamalar. Windows 8’in yepyeni arayüzünde her şey olduğundan daha da güzel görünüyor.
MULTİMEDYA PERFORMANSI VE AMD
HP Envy m6’ya da Windows 8 kesinlikle çok yakışmış. Bilgisayarın touchpad’i biraz küçük aslında ama Windows 8’in dokunmatik yüzeyle gezinme deneyimini rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Bilgisayarın tasarım ve kullanım anlamında hoşumuza gitmeyen tek özelliği klavyesi oldu. Kapağın altında parlak metalik gri renkli ve estetik görünen bir klavye ve bilek bölgesi dikkat çekiyor. Numerik tuş takımı dahi mevcut. Ancak sorun tuşların çok minik olmasında. Dolma parmaklılar klavyeyi kullanmaktan hoşlanmayacaklar. Hem klavyenin altındaki panel hem de tuş takımının kendisi çok iyi durumda değil. Tabii Envy m6’nın eksi puan aldığı bir diğer husus da ekran çözünürlüğü. 1366×768 piksellik ekran çözünürlüğü böylesine yüksek işlemci performansına ve yüksek grafik özelliklerine sahip bir dizüstüne yakışmıyor. Envy m6’nın üzerinde A serisi işlemcilerden bulunuyor. AMD’nin hızlandırılmış işlemci birimi olan A10 APU, yüksek performans ve düşük güç tüketimi sunmak amacıyla tek bir yonga üzerinde CPU ile GPU’yu birleştiriyor. A10 ayrıca AMD’nin Dual Graphics teknolojisini de destekliyor. İki ekran kartı birleşerek grafik ve oyun performansını yukarı çekiyor. Ve gerektiğinde harici ekran kartı devreye alındığı, gerekmeyen durumlarda kullanılmadığı için büyük oranda güç tasarrufu sağlanıyor. Tabii Trinity işlemcilerin iş, grafik ve görsel performansa gelince bazı ekstra özellikleri var; bunları da hatırlatmakta yarar var. Trinity, özellikle multimedya için büyük çapta iyileştirmeler içeren bir platform. Multimedyanın; özellikle de video ve fotoğraf paylaşımının sosyal hayatımızın büyük bir parçasını oluşturduğu düşünülürse izlediği yol çok doğru. Örneğin YouTube’dan bir video izlerken çözünürlüğü Full HD’ye yükseltirseniz videonun dolması için en başında biraz beklemeniz gerekir. Trinity APU’lu bir bilgisayarda bu olmuyor. Video ya da fotoğraf işleme programlarını kullanırken de gözle görünür performans artışı fark ediliyor. Tabii bir de AMD ile iş birliği yapılarak geliştirilen bazı yazılımlar var; özellikle Trinity’li bilgisayarlarda kullanıldıklarında performans artışı meydana geliyor. Performans anlamında Envy m6 çok başarılı bir cihaz. Satın almak isteyeceklere bilgisayarın performansının arttığı durumlarda fazlasıyla ısındığını hatırlatalım. Beats sayesinde ses performansı da gayet yüksek ama dizüstü bilgisayarların genel ses kalitesi eşiğini çok da büyük ölçüde aşmıyor. Amacınız hep yanınızda taşıyacağınız bir bilgisayar satın almaksa 2,4 kg’lık ağırlığıyla Envy m6’nın sizin için en uygun model olduğunu söyleyemeyiz.
HP Envy m6
► GİRİŞ
► WINDOWS 9 NE ZAMAN?
► DETAYLAR
► PUANLAMA ve TEKNİK ÖZELLİKLER