HTC 10’un en çok merak edilen özelliklerinden biri de kamera performansı. 88 DxOMark skoru ile en iyi kameralı telefonlar listesinin başında yer alsa da; cihazın kamerasıyla ilgili aşırı iddialı şeyler söylememekte fayda var. HTC 10 f/1.8 diyafram açıklığıyla geliyor. Yeterli ışıkta oldukça iyi kareler yakalayan kamera düşük ışık koşullarında aydınlık kareler çekiyor. Hatta biraz “fazla” aydınlık çekiyor. Ortamda yer alan herhangi bir direkt ışık kaynağı fotoğrafta patlamalara sebep olabiliyor. Bunun illa lamba gibi güçlü bir ışık kaynağı olmasına da gerek yok. Örneğin arka planda yer alan bir apartmanın en üst katındaki dairenin ışığı veya bilgisayar ekranından sızan bir ışık dahi fotoğrafta patlama olması için yeterli bir sebep. Ancak HTC 10’u rakipleriyle değil de bir önceki HTC modeleriyle kıyasladığımızda kamerada ciddi bir gelişim olduğunu söyleyebiliriz. Lazer otofokusun da oldukça etkili olduğunu eklemekte fayda var.
Cihazın video kaydı ise oldukça başarılı. Özellikle dışarıda çekim yaparken sesi oldukça iyi alıyor. Ayrıca kamerada optik görüntü sabitleme ve Hi-Res ses kaydı bulunduğunu da ekleyelim. Oldukça sade bir arayüze sahip olan arka kameranın Pro modunda RAW formatlı fotoğraflar da çekebilirsiniz. Hatta fotoğraf çekmeye özel ilgisi olan kullanıcıların en çok bu alanda vakit geçireceğini düşünüyoruz. Bir diğer dikkatimizi çeken mod ise 3 saniyelik videolar çeken Zoe Kamera. Fotoğraf modu desek değil, video modu desek değil çok arada kalmış gibi geldi bize. Live Photos muadili bir deneyim olduğunu söyleyebiliriz. Kısa video uygulamalarının patlama yaptığı şu günlerde keşke video üzerinde daha fazla oynama imkanı olsa diye de düşünmeden edemedik. Herhangi bir uygulama indirmeden şimdilik sadece kesme biçme işlemi yapabiliyorsunuz. Eklemeden geçmeyelim HTC 10’da da kamerayı hızlı açma özelliği mevcut. Ancak HTC pek çok rakibi gibi bunu telefon üstünde yer alan bir tuşa çift tıklamayla gerçekleştirmek yerine ekranda parmağınızı aşağı doğru iki kere sürtme işlemiyle yapıyor. Bu tercihi çok kullanışlı bulduğumuzu söyleyemeyiz. Ekranın çift tıkla açılıp, kapandığı da göz önüne alınarak sürükleme işlemi düşünüldüğü kadar pratik olmuyor.
Ön kamera ise 5 megapiksel çözünürlüğünde. HTC’nin UltraSelfie olarak adlandırdığı kamera da tıpkı arka kamera gibi optik görüntü sabitleme özelliğine sahip ve f1.8 diyafram açıklığıyla geliyor. Yüz güzelleştirme modu da mevcut olan ön kamerayı bu mod kapalıyken kullanmayı tercih edebilirsiniz. Yağlı boya etkisi oldukça yoğun uygulanıyor. Ancak genel anlamda ön kameradan memnun kaldığımızı söyleyebiliriz. Cihazda HTC’nin kendi fotoğraf düzenleme uygulaması yer almıyor. Fotoğraflar için Google’ın Fotoğraflar uygulamasının sunduğu kısıtlı düzenleme seçenekleriyle yetinmek durumundasınız. Bir önceki modellerde yer alan detaylı düzenleme seçenekleriyle kıyaslandığında etkileyici olduğunu söylemek biraz güç.
HTC 10’un en büyük eksilerinden biri ise fiyatı. 2.999 TL satış fiyatına sahip olan cihaz, her ne kadar amiral gemilerinin neredeyse standartlaştırdığı fiyat aralığının üst noktasından pazara girse de, tarih itibarıyla bir parça geç kaldığı için diğer cihazların yanında fiyatı yukarılarda kalıyor. Kullanıcıların aklını karıştıracak en büyük noktalardan biri olan bu fiyat, şimdilik HTC için bir dezavantaj gibi görünüyor. Ancak adeta imzası niteliğindeki tasarımı, malzeme kalitesi, Hi-Res kulaklıkları ve güçlü donanımıyla ikna edici olduğu kesin.