reklamı kapat

POPÜLER

HTC Vive incelemesi [Video]

 - Güncelleme: 01 Haziran 2016 10:55

vive1

TASARIMDA GERÇEKLİK

HTC Vive’ın tüm ihtişamıyla ofiste belirdiğini söylerken aslında hiç de abartmıyoruz. Zira cihaz dev bir kutuyla geliyor. Kutuyu açtığınızda devasa sanal gerçeklik gözlüğü, iki adet kumandası ve iki adet hareket algılayıcıyla bir anda karşınızda beliriyor. HTC Vive ne yazık ki öyle hemen tak kullan cihazlardan değil. Önce bir kurulum gerçekleştirmeniz gerekiyor. Ancak kurulumdan önce biraz tasarımdan bahsedelim. Öncelikle HTC Vive başlığı çok büyük ve oldukça kaba bir tasarıma sahip. Üstündeki girintilerin sebebi ise tabii ki cihaza fütüristik bir hava vermek değil. Lazer sistemiyle hareketleri okuyan hareket algılayıcıları yüzünden böyle bir tasarım tercih edilmek zorunda kalınmış. Aynı hareket sensörleri kumandada da bulunuyor. Bunun yanı sıra HTC Vive başlığı oldukça ağır. Bir süre sonra burnunuza baskı yapıyor ve ağrıtabiliyor.

Her ne kadar yüzü acıtmaması için içinde sünger bulunsa da bu aynı zamanda uzun süreli kullanımlarda ya da fazla hareket gerektiren oyunlarda terleten bir detay olarak kaşımıza çıkıyor.

vive3
HTC Vive başlığının en büyük tasarım kusuru ise kabloları. Başlıktan bilgisayarla bağlantıyı sağlayacak üç adet kablonun yanı sıra bir de kulaklık girişi için bir kablo çıkıyor. Çünkü rakibi Oculus Rift’ten farklı olarak Vive başlığının tasarımına kulaklık dahil değil. HTC Vive’ın kutu içeriğinde bir adet kulakiçi kulaklık bulunuyor ancak etkili bir oyun deneyimi için yüksek performans sunabilecek bir kulaklık tavsiyemiz. HTC Vive başlığında yer alan lensler ise her bir göz için 1080×1200 piksel çözünürlük sunuyor. 90 Hz yenileme hızı ve 110 derecelik görüş açısı ise diğer teknik detaylar. HTC Vive’ın kumandalarının tasarımını ise oldukça başarılı bulduk. Üst tarafında iki tuş ve basılabilir bir trackpad yer alırken arkasında bir tetik ve yanlarında da birer adet tuş bulunuyor. Oyun sırasında kullanımının ve kontrolünün de oldukça kolay olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca kumandalar bu sistemin şarjla çalışan tek parçası. Hareket algılayıcılar ise oldukça sade ve şık bir tasarıma sahip. Cihazları muhtemelen kurduğunuz odada sabit bir halde bırakacağınız için, tasarım açısından çekinmeniz gereken bir durum yok anlayacağınız. Genel olarak baktığımızda HTC Vive için tasarımı şık demek pek mümkün görünmüyor ancak taktığınızda kendinizi kaybedeceğiniz için tasarım umrunuzda dahi oluyor.

vive2

ODANIZI BOŞALTIN

HTC Vive’ın kurulumu her ne kadar karmaşık ya da zorlu gibi görünse de aslında oldukça basit. Sade ve anlaşılır yönlendirmeler ile yaklaşık yarım saat gibi kısa bir sürede Vive’ın ihtiyaç duyduğu kurulumu tamamlamak mümkün. Öncelikle hareket algılayıcıları kullanacağınız odanın iki köşesine birbirlerine bakacak şekilde konumlandırmanız gerekiyor. Algılayıcıların yaklaşık 2 metre yükseklikte ve hafif eğimle durması bir başka şart. Tripod yardımıyla kurabileceğiniz hareket algılayıcıları eğer sistem yeri kalıcıysa duvara montelemek daha akılcı bir çözüm olabilir. Bunun dışında Vive başlığı kablolarla bilgisayara bağlı olacağı için haliyle güçlü oyun bilgisayarının da kurulumu yaptığınız odada bulunması gerek. HTC Vive’ı hareket halinde deneyimlemek içinde minimum 3 metrekare alana ihtiyacınız var. Önemli bir bilgilendirme yapmakta da fayda var; bazı oyunlar daha fazla alana ihtiyaç duyabiliyor. Bu noktada oyun kullanıcıyı ihtiyaç duyduğu minimum alanı belirterek uyarıyor. Ancak bu yanlış anlaşılmasın, Vive tıpkı rakibi gibi destekleyen oyunlarda sabit bir noktada da oynanabiliyor ama işin zevki hareket halinde olmakta. Odada oynayacağınız alanı sisteme tanıttıktan sonra ise Vive emrinize amade hale geliyor.