Huawei Ascend P1 incelemesi

13 Eylül 2012 11:25


Huawei, beklediği patlamayı bir türlü gerçekleştiremedi ancak bu sakin gidişat çok uzun sürmeyecek gibi görünüyor. Çinli firma, artık çok daha iddialı cihazlarla kullanıcıların karşısına çıkıyor ve “ben de büyüklerin arasındayım” diyor. Ocak ayında düzenlenen CES 2012’de lanse edilen ve firmanın kendini ne kadar geliştirdiğini gösteren Ascend P1, bunun en güzel örneklerinden.

RENKLİ KASA VE RENKLİ KAPAKLAR
P1’in yumuşak hatlara sahip kasasının ön yüzü tamamen siyah. Arka yüzde ise siyah, beyaz, mavi, sarı ve pembe renk seçeneklerine (Türkiye’de siyah ve beyazı satılacak) sahipsiniz. Elde duruşu rahat olan kasanın alt kısmında ve kameranın olduğu yerde hafif bir çıkıntı var; onun dışında oldukça ince. Kasanın kapağı açılamıyor. Haliyle pile erişim yok. microSD kart yuvası, açma kapama tuşuyla birlikte sağ tarafa yerleştirilmiş. SIM kart yuvası ise micro-USB ve kulaklık girişiyle birlikte üstte yer alıyor. Sol tarafta yalnızca ses tuşu var. Kasanın bir diğer güzelliği, Huawei’nin P1’e özel sert plastik kılıfları. Farklı renk alternatifleriyle gelen bu kılıfların içine telefonunuzu yerleştirdikten sonra düşmelerden ve çizilmelerden korkmanıza gerek kalmıyor. Ascend P1’in kasasından sonra bahsetmemiz gereken en önemli özelliği Super AMOLED ekranı. 960×540 piksel çözünürlük verebilen ekran çözünürlük olarak günümüzün en iyisi değil belki ama bu şahane görüntü kalitesine sahip olduğu gerçeğini değiştirmiyor. İnç başına düşen piksel değeri 256. Ekran, artık bir Android standardı haline gelen 4,3 inç büyüklüğünde ve çizilmelere, darbelere dayanıklı Corning Gorilla Glass’la kaplı. Ekranın potansiyelini görebilmek adına animasyonlar, canlı renklerden oluşan demolar, plazma televizyonlar için hazırlanan gece videoları izledik ve grafik açıdan zengin oyunlar oynadık. Gördüklerimiz bizi fazlasıyla memnun etti. Fiyat aralığı olarak yakın olduğu için söyleyelim, P1’in ekranı Galaxy S II’nin ekranından hem çözünürlük ve ppi olarak daha yüksek hem de renk olarak daha gerçeğe yakın.

ÇİFT ÇEKİRDEĞE DEVAM
P1’in kaputunun altında 1,5 GHz hızında çalışan çift çekirdekli Cortex-A9 işlemci yer alıyor. RAM’inin büyüklüğü 1 GB, kullanıcının kullanımına sunulan dahili depolama alanı ise yalnızca 2,3 GB ile sınırlı. Bu hafızayı artırmak için harici microSD kart kullanmanız şart. GPU ünitesi PoverVR SGX540 imzalı. Tüm bu bileşenlerin ortaya koyduğu performans, telefonun kendini konumladığı çizgiye oldukça yakın. Ascend P1 ile en üst seviye telefonların performansını alamıyorsunuz belki ama birçok telefonun yarı yolda kaldığı noktada o işini yapmaya devam ediyor. Bazı rakamlar verelim, durum somutlaşsın: Yaptığımız benchmark testlerinde AnTuTu’dan 5015 puan almayı başarabilen telefon, Quadrant’ta 3570 puan elde etti.

ANDROID 4.0 VE HUAWEI ARAYÜZÜ
Ascend P1’in en önemli artılarından biri şüphesiz Android’in en yeni sürümü Ice Cream Sandwich’le gelmesi. Huawei Başlatıcı’yı kullandığınızda Google’ın sunduğu klasik arayüzü görüyorsunuz. Esinti ve Şafak temalarını seçtiğinizde ikonlarda ufak değişiklikler oluyor. Asıl farkı 3D Anasayfa’ya geçtiğinizde fark ediyorsunuz. Bu yeni arayüz, görünüm olarak standart Android arayüzünden oldukça farklı. Değişik renkler, ikonlar ve geçiş efektleri var. En önemli fark ise 3D adını almasına neden olan widget’lar. Öyle aman aman bir 3D etkisi yok tabii ki ama widget’ların özenle tasarlandıkları ve fonksiyonel oldukları bir gerçek. Lakin bir bütün olarak bakıldığında Huawei’nin yaptığı arayüz geliştirmeleri tam olmamış gibi duruyor. İster istemez kıyaslama yapıyoruz ama bu gözler HTC imzalı Sense 4.0’ı da gördü. Bu nedenle arayüz üzerinde daha çok çalışılmalı diyoruz. Telefonun dahili video oynatıcısının yeterli olduğunu söylemek zor. Daha iyi bir deneyim için muhakkak bir uygulama indirmeniz lazım. Müzik+ adlı müzikçalar uygulaması ise görünüm olarak göze hoş geliyor ancak ekolayzırdan ve ayardan yoksun olmasıyla o da yetersiz. Sunduğu tek avantaj, tek bir tuşla Dolby Mobile’ı aktif hale getirebilmeniz. Bu özelliğin ses kalitesinde bariz bir fark yarattığını söylemek gerek.

BİRAZ EFEKT, BİRAZ FİLTRE
P1’de en şaşırdığımız şeylerden biri de kamera performansı oldu. Bu denli iyi fotoğraflar çekebileceğini beklemiyorduk açıkçası. Yaptığımız kıyaslamalarda gördük ki, tam olarak yakalayamasa da HTC One serisi ve Samsung Galaxy S III’ün kameralarına yakın sonuçlar elde etmek mümkün. Renkler tutarlı, yeterli ışık varsa detaylar keskin ve kumlanma az. Üstelik makro çekim kabiliyeti de çok ama çok iyi. Instagram benzeri filtreler ve arkadaşlarınızı kızdırabileceğiniz çeşitli efektleri de var. Panorama özelliği oldukça başarılı çalışıyor. Düzgün bir şekilde telefonu hareket ettirdiğiniz takdirde birleşme izleri seçilmiyor. Titreşim engelleyici fonksiyonuna sahip video kaydı ise biraz hayal kırıklığı doğrusu. Videolarda çok fazla karelenme var, renkler soluk gibi ve elde çekim yaparken sallantı çok fazla. Gayet güzel fotoğraflar çeken kameranın orta karar videolar kaydetmesi bizi biraz üzdü. Bağlamak gerekirse Huawei doğru bir yolda ve Ascend P1 bu yolun önemli bir kilometre taşı. Tamam, bazı eksikleri var ama fiyat/performans değerlendirmesi yapınca bunlar hiç göze batmıyor.

Sayfa: 1 2 3

Paylaş