reklamı kapat

POPÜLER

Huawei HarmonyOS
Huawei HarmonyOS
Huawei HarmonyOS
Huawei HarmonyOS

Huawei HarmonyOS hakkında bilinmesi gereken her şey

Huawei Geliştiriciler Konferansı kapsamında tanıtılan HarmonyOS işletim sistemi hakkında oldukça önemli detaylar paylaşıldı.

Uzun zamandır konuşulan Huawei HarmonyOS, sonunda karşımızda bulunuyor. Huawei Geliştiriciler Konferansı’nın yıldızı olan işletim sistemi, oldukça geniş çaplı bir kapsama alanıyla karşımızda bulunuyor. Daha önce de söylediğimiz üzere bu işletim sistemi sadece akıllı telefonlara odaklanmıyor. Sürüm “akıllı telefonlardan, akıllı hoparlörlere, akıllı televizyonlardan IoT cihazlara ve bilgisayarlara kadar” çok geniş bir kapsama alanıyla yolda bulunuyor. Akıllı telefon tarafında Amerika ile sorunlar çok kötü bir hal alana kadar Android kullanmaya devam edeceğini açıklayan firma, buna karşın HarmonyOS‘un telefonlarda da çalışabileceğini açıklıyor. Açık kaynak yapılı yeni sürüm, için firmanın yaptığı uzun resmi açıklama ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Huawei’nin Tüketici Elektroniği Grubu CEO’su Richard Yu, tanıtılan işletim sistemi ile ilgili olarak şunları söylüyor: “Kullanıcıların tüm cihazlarda ve senaryolarda bütünsel olarak akıllı deneyim bekledikleri bir döneme giriyoruz. Bunu desteklemek için, çapraz platform yetenekleri gelişmiş bir işletim sistemine sahip olmanın önemi son derece açık. Bu ihtiyaca yönelik olarak, farklı cihaz ve platformlarda kullanılabilen, düşük gecikme süresi ve güçlü güvenlik özellikleri özelinde tüketici talebini karşılayabilecek senaryolara yönelik çözümler üretmeliyiz. HarmonyOS ile tam olarak bunu hedefledik.

HarmonyOS, Android ve iOS’tan tamamen farklı. HarmonyOS, tüm senaryolarda sorunsuz bir deneyim sunan mikro çekirdek tabanlı bir işletim sistemidir. Güvenilir ve güvenli bir mimariye sahiptir ve cihazlar arasında sorunsuz iş birliğini destekler. HarmonyOS ile uygulamalarınızı bir kez geliştirdikten sonra, daha sonra bunları bir dizi farklı cihaza esnek bir şekilde dağıtmak mümkün.

Geleneksel olarak, yeni işletim sistemleri yeni cihazlarla birlikte piyasaya sürülür. Huawei, 10 yıl önce olduğu gibi, geleceği farklı bir açıdan değerlendirdi ve fiziksel deneyiminin sınırlarını aşacak, farklı donanım ve platformlarda kullanılacak yeni bir deneyimin peşine düştü. HarmonyOS, işlevsel ve minimal bir işletim sistemidir. Akıllı saatler, akıllı ekranlar, araç içi sistemler ve akıllı hoparlörler gibi akıllı cihazlar için uygun bir platformdur.

Huawei, bu uygulama sayesinde cihazlar arasında entegre ve paylaşılan bir ekosistem kurmayı, güvenilir bir çalışma ortamı oluşturmayı ve her cihazla bütünsel bir akıllı deneyim sunmayı amaçlamaktadır. HarmonyOS’un sektörü yeniden canlandırıp ekosistemi zenginleştireceğine inanıyoruz. Amacımız insanlara gerçekten ilgi çekici ve farklı bir deneyim sunmak. Bu yeni ekosistemi inşa ederken dünyanın dört bir yanındaki geliştiricileri bize katılmaya davet ediyoruz. Birlikte, tüm senaryolarda tüketiciler için akıllı bir deneyim sunacağız.

Resmi açıklamaya göre HarmonyOS ile gelen ana özellikler şu şekilde

Söylendiği kadarıyla HarmonyOS tüm senaryolarda akıllı bir deneyim ve bağlantı için yüksek standartlara imza atıyor. Yeni işletim sistemi dört farklı özelliği ile ön plana çıkıyor;

Sorunsuz Çalışma Ortamı

Dağıtılmış mimariyi ve dağıtılmış sanal veri yolu teknolojisini benimseyen işletim sistemi, ortak bir iletişim platformu, dağıtılmış veri yönetimi, dağıtılmış görev zamanlaması ve sanal çevre birimlerine sahip. Uygulama geliştiricileri, HarmonyOS ile dağıtılmış uygulamalar için temel teknolojiyle uğraşmak zorunda kalmayacak ve bireysel servislere odaklanabilecek. Böylece dağıtılmış uygulamalar geliştirmek her zamankinden daha kolay olacak. HarmonyOS’ta oluşturulan uygulamalar, tüm senaryolarda kesintisiz ve iş birliğine dayalı bir deneyim sunarken farklı cihazlarda da çalışabilecek.

Yüksek performanslı IPC

HarmonyOS, Deterministic Latency Engine ve yüksek performanslı Inter Process Communication (IPC) ile düşük performans sorunlarına çözüm sunacak. Deterministic Latency Engine, görev yürütme önceliklerini ve zaman sınırlarını belirler. Böylece kaynaklar yüksek öncelikli görevlere yönelerek uygulamaların yanıt gecikme süresini %25,7 azaltılıyor. Ayrıca mikro çekirdek, IPC performansını mevcut sistemlerden beş kat daha verimli hale getiriyor.

Güvenli mikro çekirdek mimarisi

HarmonyOS, gelişmiş güvenlik ve düşük gecikme özelliğine sahip yeni bir mikro çekirdek tasarımı kullanıyor. Bu mikro çekirdek, çekirdek işlevlerini basitleştirmek, çekirdek dışındaki kullanıcı modunda mümkün olduğunca çok sayıda sistem hizmeti uygulamak ve karşılıklı güvenlik koruması eklemek için tasarlanmış. Mikro çekirdek, iş parçacığı çizelgeleme ve IPC gibi yalnızca en temel hizmetleri sağlıyor.

Huawei HarmonyOS

Çok cihazlı IDE

Çok cihazlı bir IDE (Integrated Development Environment), birleşik bir derleme ve dağıtılmış bir mimari kit ile desteklenen HarmonyOS, farklı ekran düzeni kontrollerine ve etkileşimlerine otomatik olarak adapte olabiliyor ve hem sürükle bırak kontrolü hem de önizleme odaklı görsel programlamayı destekliyor. Bu, geliştiricilerin birden fazla cihazda çalışan uygulamaları daha verimli bir şekilde oluşturmalarını sağlıyor. Çok cihazlı bir IDE ile geliştiriciler uygulamalarını bir kez kodlayabilir ve bunları tüm cihazlara sıkıca entegre bir ekosistem oluşturarak birden fazla cihaza dağıtabilir deniyor.

Huawei ARK Compiler, Android’in sanal makinesiyle aynı seviyede performans gösterebilen ilk statik derleyici ve geliştiricilerin çok çeşitli gelişmiş dilleri tek bir birleşik ortamda makine kodunda derlemesini sağlıyor. ARK Compiler, birden fazla dilde birleştirilmiş derlemeyi destekleyerek geliştiricilerin verimliliklerini büyük ölçüde artırmalarına yardımcı oluyor.

Daha ileri düzey bir uygulama geliştirme eko-sistemi

Huawei, konferans kapsamında biliyorsunuz HarmonyOS’un gelişimine yönelik yol haritasını da açıkladı. HarmonyOS 1.0, bu yıl başlayacak olan akıllı ekran ürünlerinde ilk kez kullanılacak. Sistem, önümüzdeki üç yıl boyunca giyilebilir ürünler, HUAWEI Vision ve otomobiller de dahil olmak üzere daha geniş bir akıllı cihaz yelpazesinde kademeli olarak en iyi performansla kullanılabilir duruma gelecek.

HarmonyOS’un başarısı, uygulamaların ve geliştiricilerin dinamik ekosistemine bağlı

Huawei bu yüzden HarmonyOS’u dünya çapında açık kaynaklı bir platform olarak piyasaya sürecek. Firma ayrıca, geliştiricilerle iş birliğini desteklemek için açık kaynak temelli bir topluluk da kuracak. Şirket Çin pazarında HarmonyOS’un temellerini atmayı ve daha sonra küresel ekosistemde bu işletim sistemini genişletmeyi planlıyor.

İlginizi Çekebilir

Samsung Galaxy Note 10 tanıtımı

İLGİLİ HABERLER