Huawei HarmonyOS için de komisyon kesintileri başlayabilir. Huawei’nin kendi işletim sistemi şu an komisyonsuz olarak çalışıyor.
Huawei, ABD ambargosu sonrasında lisanslı Android kullanımını kaybetti. Bu nedenle, kendi işletim sistemini geliştirerek HarmonyOS adıyla piyasaya sürdü. Bu yıl ise HarmonyOS Next sürümü için geniş çaplı dağıtım başlayacak. Bugün ise bu yeni sürüm ile beraber firmanın komisyon kesintilerine başlayabileceği iddia ediliyor. Henüz resmi bir açıklama yok ancak yeni yılda HarmonyOS için uygulama geliştirenler gelirlerinin bir kısmını Huawei’ye vermek zorunda kalabilir. Burada şu an yüzde 20’lik bir kesintinin adı geçiyor (kesintiler iOS ve Android’de de var), HarmonyOS’un Android’den sonra Çin’deki en popüler işletim sistemi olduğu hatırlatılıyor. Bu arada Huawei, Next sürümü ile beraber Android APK yani Android uygulaması yükleme desteğini ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz aylarda düzenlenen bir etkinlikte Huawei yetkilisi Zhu Yonggang, halihazırda çok sayıda HarmonyOS uygulamasının bulunduğunu, 200’den fazla endüstri ortağının yeni HarmonyOS uygulamaları üzerinde çalıştığını ve şirketin 2024 yılı sonuna kadar 5.000 ortağı bünyesine katmayı hedeflediğini söylemişti. Kısa süre önce ise Huawei HarmonyOS Next işletim sistemi ile ABD merkezli şirketlere/sistemlere bağlanan tüm kaynak kodlarının ortadan kaldırılacağı söylendi. Linux ve Android temelli tüm kaynak kodlarını temizleyerek tam bağımsız bir sistem kuracağı söylenen Huawei, bu sayede hiçbir şekilde engellemez bir yazılımın sahibi olmayı hedefliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
HarmonyOS işletim sistemi çıktığı günden bu yana bir “Android klonu” olarak nitelendiriliyor, şirket ise bunu sürekli olarak reddediyordu. Bu konuda katıldığı etkinlikte bir açıklama daha yapan HarmonyOS’un babası Mr. Wang Chenglu, bunun söz konusu olmadığını söylemişti. Peki neden sürekli HarmonyOS işletim sistemi bir Android klonu olarak nitelendiriliyordu? Bu söyleniyor çünkü Huawei’nin işletim sisteminin temelinde açık kaynaklı AOSP (Android Open Source Project) için geliştirilen bileşenler kullanılıyordu. Tam olarak bu konuda bir açıklama yapan Mr. Wang Chenglu, Android işletim sisteminde kullanılan kodların tamamımın Google tarafından geliştirilmediğini, kodların aynı zamanda açık kaynak topluluğundan da geldiğini belirtiyor.
Yani Android’in üzerine kurulduğu temeldeki bazı açık kaynak sistemleri / kodları alan ve HarmonyOS’u direkt olarak birebir Android kopyası olarak hazırlamayan Mr. Wang Chenglu ile ekibi, kendi işletim sistemlerinin Android ve iOS’tan farklı olduğunu çünkü HarmonyOS’un birden fazla cihazda çalışması için tasarlandığını belirtiyor. HarmonyOS’un teknik mimari açısından dünyadaki tüm işletim sistemlerine liderlik ettiğini de belirten Chenglu, sistem üzerindeki çalışmaların süreceğini de aktarmıştı.