Huawei Mate 30 Pro modelinde tam olarak hangi ana uygulamalar çalışıyor merak ediyor musunuz? Ya da hangi uygulamaların çalışmadığını? Bu haberimizde tam da bunun cevabını veriyoruz.
Huawei, ABD tarafından uygulanan ambargo nedeniyle Huawei Mate 30 Pro ve Mate 30 için Google’dan Android lisansı alamadı. Bu yüzden modellerin içerisinde Google uygulamaları ve servisleri yer almıyor. Şirket cihazlarda ambargo nedeniyle Google Mobile Services (GMS) kullanamadıklarını, bunun yerine modellerin Huawei Mobile Services (HMS) ile geldiğini aktarıyor. Bu durumda Play Store uygulama marketine erişim sağlayamayan telefonlar, kişileri Huawei uygulama marketi App Gallery içerisinde olmayan uygulamalar için APK yüklemeye mecbur bırakıyor. İşte bu süreçte herkesin aklında farklı sorular bulunuyor. Bu soruların cevabını Çin’de ilk satışa çıktığı günden bu yana test ettiğimiz Huawei Mate 30 Pro üstünden cevaplayalım.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Huawei Mate 30 Pro’ya uygulama yüklemek mümkün mü?
İlk soru “telefona APK dosyalarıyla sorunsuz şekilde uygulama yüklenebiliyor mu?” oluyor. Bunun cevabı evet. Huawei App Gallery üzerinden veya APK dosyalarıyla sorunsuz olarak Huawei Mate 30 Pro‘ya uygulamalar yüklenebiliyor.
Huawei Mate 30 Pro yüklenen uygulamaları çalıştırıyor mu?
Ama asıl önemli olan soru ise “yüklenen bu uygulamalar sorunsuz olarak çalışıyor mu?” oluyor. Bunun cevabı ise hem evet hem hayır. Örneğin Mate 30 Pro’ya APK dosyasıyla yüklediğimiz yukarıdaki uygulamalardan Gmail, WhatsApp, Google Translate, Messenger, PUBG Mobile, COD Mobile, Yandex Haritalar, YouTube Music, Facebook, Snapseed, Google Maps, Spotify ve Instagram sorunsuz olarak çalıştı. Burada özellikle Google Maps’in çalışmasına oldukça şaşırdığımızı belirtelim. Google Maps’in çalışması WhatsApp üzerinden konum paylaşma veya Instagram’da konum etiketleri gibi özellikleri de kullanabilmeyi sağlıyor.
Diğer çalışmayan uygulamalarda ise karşımıza “bu uygulama cihazınızla uyumlu değil” gibi uyarlar çıkıyor ya da uygulama açılıp bir anda kapanıyor. Android merkezi Play Store da bunlar arasında yer alıyor. Marketin uygulaması açılır açılmaz Play hizmetleri olmadığından kapanıyor. Özetle uygulama yükleyebilmek için App Gallery veya APK dosyalarını kullanmanız gerekiyor.
Burada şuna da bir paragraf açmak gerekiyor. Kaynağı belli olmayan APK dosyalarında her zaman bir güvenlik riski bulunuyor. Çünkü bu uygulamalar Play Store dışından geliyor. Bu açıdan oldukça riskli olan süreç, aynı zamanda Play Store’dan güncelleme desteğine de sahip değil. Ancak bunu APKPure’un Android uygulaması ile çözmek mümkün. Bu uygulama sayesinde uygulamalar APK dosyalarından yüklenmiş olsa dahi güncellemer de yüklenebiliyor.
Huawei Mate 30 Pro Türkiye’de hat takılarak kullanabiliyor mu?
Bunun cevabı da evet. Ama biliyorsunuz yurt dışından gelen telefonları pasaport kaydı yapmanız gerekiyor. Bunun şu an 1.500 TL IMEI kayıt ücreti bulunuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Huawei Mate 30 Pro ve Mate 30 Türkiye’de satılacak mı?
Öncelikle iki modeli birbirinden ayırmak gerekiyor. Huawei Mate 30 modelinin Türkiye’de satılması beklenmezken; Huawei Mate 30 Pro’nun satışa sunulma “ihtimali” bulunuyor. Ancak Huawei Türkiye kesinlikle bu konuda net bir resmi açıklama yapmıyor. O nedenle Huawei Mate 30 Pro’nun satışa sunulmaması da sürpriz olmayacaktır. Satışa sunulursa en az 8 bin TL’den satılacağı düşünülen Mate 30 Pro‘nun, şu durumda gelse bile tüketicilerde kafa karışıklığı yaratacağı kesin. Modellerin ABD ambargosu kalkmadan ve Android lisansı alınmadan “Çin dışında” satış başarısına ulaşması oldukça zor gözüküyor.