Huawei’nin en hızlı dizüstü bilgisayarının kalbinde Ryzen 7 5800H işlemcisi ve Radeon imzalı bir ekranı kartı yer alıyor. Bilgisayarda kullanılan AMD imzalı işlemci çok hızlı bir deneyim yaşatıyor. Arka planda çok sayıda uygulama açık olsa dahi MateBook 16 hızlı bir performans sunuyor. Bilgisayar oyun odaklı bir bilgisayar olmasa da işlemcinin gösterdiği bu hızlı performans oyunların da iyi bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Pek tabii bu bilgisayar RTX destekli bilgisayarlarda oynanan ve performansa ihtiyaç duyan Red Dead Redemption 2, Metro Exodus veya GTA V gibi oyunlar için uygun değil. Eğer önceliğiniz yüksek grafiklerde oyun oynamaksa piyasada satılan RTX destekli makinelere göz atabilirsiniz.
MateBook 16 yüksek performansa ihtiyaç duyan oyunlar için uygun olmasa da bilgisayar CS Go veya The Sims 4’ü rahatlıkla çalıştırıyor. Bilgisayar Geekbench 5’in tek çekirdek performansından 4.076, çok çekirdek performansından ise 23.104 puan aldı. Bilgisayarda film veya dizi izlemeyi seviyorsanız MateBook 16’nın hem ekranından hem de hoparlörlerinden çok memnun kalacaksınız. Bilgisayarda yer alan 16 inçlik ekranda OLED yerine IPS panel tercih ediliyor. Huawei en son incelediğimiz MateBook E’de OLED ekran tercih etmişti. MateBook 16’nın ekranına dönecek olursak 2.5K çözünürlüklü bu ekran gerçekten çok iyi performansa imza atıyor. Ekran YouTube ve Netflix gibi platformlarda izlediğimiz dizilerde/filmlerde çok kaliteli bir deneyim yaşattı.
Dünyanın ilk TÜV Rheinland renk doğruluğuna sahip dizüstü bilgisayarı olan model sRGB renk gamının yüzde 100’ünü kapsıyor. Keskin ve canlı bir deneyim sunan ekran ince bir çerçevelere sahip olduğu için daha iyi bir ekran gövde oranı da sunuyor. 3:2 en-boy oranıyla daha geniş bir alan sunan ekran haricinde bilgisayardaki hoparlörlerden de çok etkilendik. Hem yüksek ses seviyesi sunan hoparlörler aynı zamanda zengin bir ses deneyimi vadediyor. Bluetooth destekli bir hoparlöre ihtiyaç duymadan bu hoparlörden tam verim alınıyor. Bilgisayarda başarılı bulduğumuz noktalardan biri de pil ömrü. Pili yüzde 100 şarj seviyesine getirdikten sonra bilgisayarın adaptörle bağlantısı kestik ve bilgisayarı 12 saat boyunca kullanabildik. PCMark 10’un Modern Office testinde ise bilgisayar 14 saatlik bir pil ömrü sundu. Windows destekli bir bilgisayarda bu süreler gerçekten çok iyi. M1 işlemcili MacBook Air da bu pil ömrüne benzer bir performans sergiliyor.
Bilgisayarın kutu içeriğinden 135 watt gücünde bir adaptör çıkıyor. Bu adaptör hem bilgisayarı hem de mobil cihazları şarj edebiliyor. Biz Huawei P50 Pro’yu bu adaptörle şarj ettik ve telefonun pili 1 saatten kısa bir sürede şarj oldu. Huawei bilgisayarın 15 dakika şarj edildiğinde 3.5 saate varan bir pil ömrü sunabileceğini belirtiyor. Ekran parlaklığı kısıldığında ve performansa ihtiyaç duyulmayan uygulamalar kullanıldığında bu süreye rahatlıkla ulaşılabiliyor.