Huawei P20 incelemesi
PERFORMANS DENGESİ
Gelelim ekrana. P20’nin ekranı parlak ve canlı renkler sunuyor. Çok keyifli bir deneyim sağladığını söyleyebiliriz. Özellikle parlaklığı sonuna kadar açtığınızda cihaz adeta canlanıyor. Ekran çözünürlüğü 2244×1080 pikselde tutulmuş. QHD’lere QHD+’lara gidilmemiş. Bize göre bu oldukça akıllıca bir yöntem. Çünkü pil yönetimini de desteklemiş bu sayede. Aynı zamanda görüntü kalitesinden de ödün vermemiş. 2018 Dünya Kupası maçlarından bazılarını da izlediğimiz P20, keyifli bir deneyim sağladı diyebiliriz. Aynı şekilde hoparlörüyle de gayet tatmin edici bir performans yakaladık.
Performans cephesine geldiğimizde bildiğiniz gibi cihaz Huawei’nin en son işlemcisi olan Kirin 970’i kullanıyor. Son dönem incelediğimiz pek çok üst segment Huawei cihazlarında bu işlemciyi görüyoruz. 4 GB RAM ile işlemciyi destekleyen P20, performans sorunu yaşayacağınız cihazlardan değil. Ancak Kirin 970’in de yavaş yavaş “eski” izlenimi verdiği bir gerçek. Biz deneyimlerimiz boyunca performans açısından bir soruna denk gelmedik. Sadece Jurassic World Alive oyununda küçük kasılmalar gözlemledik. Bir iki kere de ana ekrana döndük. Ancak daha sonraki testlerimizde tekrar aynı sıkıntıları yaşamadık. Meraklısı için ekleyelim, cihaz AnTuTu ile yaptığımız testte 203.856 puan aldı. Cihazda 128 GB dahili hafıza bulunduğunu da söylemeden geçmeyelim.
P20’nin parmak izi sensöründen bahsetmiştik ancak biz daha çok Yüz Tanıma özelliğini kullandık. Bu konudaki hızı şaşırtıcı seviyede diyebiliriz. Ekranı uyandırdığımız anda yüzümüzü tanıyan cihaz milisaniyeler içinde açılabiliyor. Zaman zaman eğik açıda açılmasının bir parça zaman aldığını ekleyelim. Daha önce HTC U12+’ın Yüz Tanıma özelliğini test ettiğimiz aynasız güneş gözlüğümüzle P20’yi de test ettik. Ancak P20 bu testi ne yazık ki geçemedi. Bizim için bu sonuç bir parça üzücü oldu. O kadar hızlı bir Yüz Tanıma sisteminin en azından aynasız güneş gözlüğüne yenilmemiş olmasını isterdik. HTC U12+ bu testi başarıyla atlatmıştı hatırlarsanız.
Android 8.1 ile kutudan çıkan cihaz Huawei’nin meşhur arayüzü EMUI 8.1 ile geliyor ki biz EMUI’yı çok başarılı buluyoruz. Kullanıcı dostu bir arayüz sunan sistem doğal kullanım mekaniklerini desteklediği için hem cihaza alışması kolay oluyor hem de düşünmeden kullanmayı sağlıyor. Eklemle kontrol ise azaltılmasına rağmen hala devam ediyor. Örneğin parmak eklemlerinizle yuvarlak çizerseniz ekran görüntüsü alabiliyorsunuz. Ya da düz çizgi çekerek ekranı ikiye bölüm farklı uygulamaları aynı anda kullanabiliyorsunuz. Ancak bu özelliği kullanır mısınız emin değiliz.
Performansı destekleme konusunda ise bizi 3.400 mAh kapasiteli bir pil karşılıyor. Type C bağlantısıyla gelen cihazın kutusundan Süper Şarj adaptörü çıkıyor. Hızlı şarj edebiliyorsunuz. Pil performansını ise başarılı bulduk. Ortam ışığına göre otomatik ayarlanan parlaklıkla maç izlediğimiz, çeşitli testler yaptığımız, kamerayı günlük kullanacak seviyede bir sürede kullandığımız ve kısa bir oyun seansına maruz bıraktığımız cihaz günü tamamlamayı başarıyor. Kablosuz şarj desteği ise ne yazık ki yok.
Ayrıca cihazda 3,5 mm’lik kulaklık girişinin yer almadığını da belirtelim. Ama kutu içeriğinden 3,5 mm’den Type C’ye mini aparat çıkıyor. Yani cihazla kendi kulaklığınızı da kullanabiliyorsunuz.