reklamı kapat

POPÜLER

Huawei P9 incelemesi

 - Güncelleme: 05 Mayıs 2016 13:28

huawei-p9-leica-camera

LEICA FARKI

Kameraların çalışma mantığı ise özetle şöyle: Siyah beyaz çekim yapan sensör sadece ışığın miktarıyla ilgilendiği için monokrom fotoğrafın detayları ve keskinliği diğerinden daha başarılı oluyor. RGB çeken sensör ise gelen ışıkla renkleri düzenlemek zorunda olduğu için detayları kaybediyor. İki sensör aynı kareyi çektiğinde iki ayrı karenin en güçlü taraflarını birleştiren yazılım sonucu final fotoğrafı, hem rakiplere göre daha aydınlık hem de daha detaylı ve keskin olabiliyor.

GÜNDÜZ FOTOĞRAFLARINDA GERÇEKTEN DE DAHA DETAYLI VE KESKİN SONUÇLAR VEREN ÇİFT KAMERA, ÇOK AYDINLIK VE ÇOK KARANLIK ALANLARIN ARASINDA KALAN BÖLGELERDEKİ DETAYLARI DA KORUYOR.

Yani rakiplerine, dinamik aralığıyla fark atabiliyor. Hem manzara hem de yapay aydınlatmalı iç mekan fotoğraflarında gölgede kalan alanlardaki detayları koruyabilmesi ve keskinliğiyle tam puan alan Huawei P9, “çift kamera nasıl olur” dersi vermiş olsa da yılın öne çıkan amiral gemisi modellerinin karşısında inanılmaz bir fark sunmuyor.

Farkını konuşturduğu ve son kullanıcı için belki de tercih sebebi olabileceği nokta ise alan derinliği. Bu konuda hakkını teslim etmemiz gerek. Kamera arayüzünde, parmağınızı sağdan sola, soldan sağa ve alttan yukarı sürükleyince ekrana üç farklı menü geliyor. Biri çekim efektlerinin diğeri genel ayarların bulunduğu menüyken alttan gelen üçüncü menü ise manuel çekim ayarlarını ekrana taşıyor. Otomatik modun rahatlığı ve pratikliğinin yanında manuel kontrolleri ne sıklıkla kullanmak istersiniz bilemiyoruz fakat orda böyle seçeneklerin bulunduğunu bilmek de güzel.

Huawei P9 foto
Huawei P9 foto
Gelelim alan derinliğine. Huawei P9, bu modda çekilen fotoğrafın odak noktasını sonradan değiştirmeye izin vermekle kalmıyor, diyaframın açıklığını da ayarlamaya imkan tanıyor. f/0.95’le f/16 diyafram arası bir değerle netlik yaptığınız objenin arkasına blur efekti verebiliyorsunuz. Bunu hem çekim sırasında hem de sonrasında yapabiliyorsunuz. Leica’nın etkisiyle olsa gerek yazılım öyle iyi çalışıyor ki bokeh etkisi bile çok güzel görünüyor. Fakat f/0.95’le çekerseniz bulanıklık efektinin aşırı keskin göründüğünü unutmayın. Arka plandan yumuşak ve doğal bir şekilde ayrılmasını istiyorsanız en açık diyaframı kullanmayın.

4K video kaydı olmayan Huawei P9, 1080p çekim yapabiliyor. Çekeceğiniz videolar anı videoları olmanın ötesine geçmeyecektir. Tabii yavaş ve hızlı çekim gibi günümüz için olmazsa olmaz efektleri de eklemeyi unutmamış. Kameraya ayırdığımız bölümü bitirirken şunu da ilave edelim: Kamerayla yoğun şekilde oynayıp uğraştıktan sonra, belli ki fotoğrafın işlenmesi süreci boyunca, telefon ısınıyor. Kamerayı ne yoğunlukta kullanırsanız pil de o hızla tükeniyor doğal olarak. Birkaç fotoğraf çekip, gün içinde her zaman kullandığınız uygulamalarla vakit geçireceğinizi ve biraz da telefon konuşması yapacağınızı varsayarsak, 3.000 mAh’lik pil birinci günün sonunda bitecektir. Yine günümüz cihazları için anormal bir durum değil. Daha uzun pil ömrü sunabilseydi o zaman avantajlı olabilirdi.

huawei-p9-design
SON SÖZ
Özetle Huawei P9, çok şık tasarımlı kaliteli malzemeden üretilmiş kasasıyla epey başarılı bir cihaz. İşlemci gücü ve hızına diyecek yok. Arayüzün kullanımı zorlaştıran bir tarafı olmasa da eğlenceli, renkli, estetik ve sade olmaktan uzak. Kendini konumlandırdığı sınıfın diğer üyeleri arasında EMUI arayüzü, pratik özellikler sunmaması ve hantal görünümüyle gerilere düşüyor. Sadece kameranın arayüzünü bu eleştirinin dışında tutuyoruz çünkü oradaki ayarlar menüsü ve diğer seçenekler son derece kullanışlı. Çift kameradaki Leica imzası tek başına “benden iyisi yok” mesajı veriyor ve çekilen karelerdeki detay zenginliğiyle ve dinamik aralıktaki başarısıyla belki de haklı. Alan derinliği yazılımıyla adından söz ettireceği kesin çünkü o tür efektlerle oynamak son kullanıcının her zaman hoşuna gitmiştir. Eğer arayüzüyle alıp veremediğiniz yoksa ve bütçeniz de elverişliyse P9’a şans vermemeniz için bir neden yok.