NASA, Hubble Uzay Teleskobu ile galaksinin boşluğunda Eta Carinae adı verilen 170 yıl önce patlamış bir yıldızın patlamasını kaydetmeyi başardı.
Bilim insanları, galakside gerçekleşen olayları yakından izlemeye devam ediyor. NASA, yakın zaman önce Samanyolu Galaksisi’nin en parlak ve büyük yıldızlarından birisi olan Eta Carinae‘de 170 yıl önce gerçekleşmiş bir patlamayı yakalamayı başardı. NASA, Eta Carinae adlı yıldızın, artık sönmeye başladığını ama büyük patlama anının yakalandığı ve kaydedildiğini resmi sayfasından duyuruldu. Ağır ışık patlamalarına benzetilen bu yıldızın patlaması oldukça önemli çünkü Samanyolu Galaksisi’nin en büyük ikinci yıldızı olarak tanımlanıyor. Dünya’ya 7 bin 500 ışık yılı uzaklıktaki süper kütleli dev yıldız Eta Carinae’deki patlamanın bu denli önemli olmasının nedeni ise, artık gözle görülemeyecek düzeyde ışığının sönmeye başlaması.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hubble Uzay Teleskobu yeni bulgulara ışık tutuyor
Arizona Üniversitesi Steward Gözlemevi’nde araştırma yapan ve baş araştırmacı olan Nathan Smith ise bu görüntülerin kaydedilmesinin çok önemli olduğunu çünkü yıldızın patlamasına dair önemli bulgulara ulaşılmasını sağlayacağını düşünüyor. NASA patlamanın fotoğrafı hakkında, yeni gazlara da ulaştıklarını belirtiyor. Patlamalar olduğu sırada çok büyük kütlelerde ılık bir gazın ortaya çıktığını ve bu gazın yıldızı çevreleyen maddeyle karışmadığını, normalde boşluk olması beklenen yerde bulunduğunu aktardı. Nathan Smith, “Bu ekstra gaz çok hızlı ve enerji bağlamında oldukça çok yüksek.” diyor.
NASA’ya göre Eta Carinae, üç yıldızın aynı sistem içinde yerçekimi ile bağlı olması ve muhtemelen bir süpernova patlamasıyla ölmesi nedeniyle ortaya çıkabilen patlamalarından dolayı takip ediliyor. NASA’nın, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü (STScl) ile beraber geliştirdiği Hubble Uzay Teleskobu, 29 yıldır uzay gözlemleri yapıyor.