Güney Kore merkezli teknoloji devi Hyundai, yapılan açıklamaların işaret ettiği kadarıyla araçlarındaki “haptic” buton sayısını azaltacak.
Hyundai ve Genesis Tasarım Başkanı SangYup Lee, gerçekleştirilen röportaj üzerinden verilen bilgiye göre dokunmatik temelli “haptic” butonlardan çok fazla hoşlanmıyor. “Dokunsal butonlar güzel görünüyor ancak kullanımı kolaylaştırmıyorsa iyi bir özellik olarak görmüyoruz.” diyen Lee, bu ifadesiyle yeni araçlarında daha fazla “gerçekten basılabilen fiziksel butona” yer vereceklerinin sinyalini veriyor. Bu konuda geçtiğimiz ay konuşan Hyundai Design Kuzey Amerika Başkan Yardımcısı Ha Hak-soo, insanların “Bir şeyi hızlıca kontrol etmek istediklerinde ama yapamadıklarında strese girdiklerini, sinirlendiklerini ve öfkelendiklerini” söylemişti. Konuyla ilgili bilgi edinmek amacıyla bir kontrol grubu üzerinde araştırma yapan şirket, çok sayıda sürücünün araç özelliklerini fiziksel butonlarla kontrol etmek istediğini belirlediklerini açıklamıştı. Bu nedenle yeni araçlarında dokunmatik ekranların yanında fiziksel butonlar sunmaya devam edeceklerini belirten Hyundai, bu kararıyla takdir toplamıştı. Milyonlarca sürücü yıllardır fiziksel butonların daha güvenli ve kolay olduğunu söylüyor. Otomobil dünyası fiziksel butonları özellikle Tesla’nın etkisiyle ortadan kaldırmaya başlamıştı. Geleneksel üreticiler bu kararlarından dönüyor; Tesla ise butonları tamamen ortadan kaldırma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Şirketin bazı yeni araçlarında vites ile sinyal kolu dahi yer almıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Şirket içinde bu konuda farklı gelecek planları yapılıyor. Örneğin Hyundai Mobis, 2027’den sonra araçlardaki tüm ekranları ve dijital gösterge takımlarını ortadan kaldırmak istiyor. Bunun için dünya optik devlerinden ZEISS ile bir iş birliği yapan şirket, tüm gerekli bilgileri renkli olarak ön camın altına yansıtmak istiyor. Kişilerin sürüş sırasında gözlerini yoldan ayırmadan çok sayıda bilgiye erişim sağlamasına imkan tanıyacak bu altyapı, her şey yolunda giderse 2027 yılında seri üretime alınarak kullanıma sunulacak. Sistemin henüz tam olarak nasıl çalıştığı detaylandırılmıyor. Hyundai Mobis yaptığı kısa açıklama kapsamında sistemin ön cama uygulanan şeffaf bir film (insan saç telinden biraz daha kalın) ve yüksek teknolojili bir projektörü temel aldığını söylüyor.
Bu konuda daha önce Ford gündeme gelmişti. Günümüzde çok sayıda araç baş üstü göstergesi/head-up display ya da kısaca “HUD “ekranıyla geliyor. Sürücülerin önemli verileri gözlerini yoldan ayırmadan görmesi için hazırlanan HUD ekranlar, şu anda oldukça ufak yapıdalar.
Ford işte tam olarak bunu değiştirmek istiyor. Şirket bunun için de Ceres Holographics tarafından Eastman ve Carlex işbirliğiyle geliştirilen “HoloFlekt” isimli bir filmi kullanmayı düşünüyor. Düzenlenen “Vehicle Display and Interface” konferansında sergilenen film, HUD altyapısını direkt olarak ön cama entegre ediyor.
Bu sayede ön camın altındaki alanda, mevcut HUD’larda sunulamayan çok sayıda bilgi “şeffaf ve renkli” olarak gösteriliyor. Bu filmin ticari üretime hazır olduğu belirtiliyor, ancak Ford’un HoloFlekt’i 2026’dan önce kullanması beklenmiyor.