Hyundai Mobis, 2027’den sonra araçların ön camını bir ekrana dönüştürecek

19 Ekim 2024 12:01

Sık sık ilginç gelecek gösterimleriyle karşımıza çıkan Hyundai Mobis, 2027’den sonra araçların ön camını bir ekrana dönüştürecek.

Hyundai Mobis, 2027’den sonra araçlardaki tüm ekranları ve dijital gösterge takımlarını ortadan kaldırmak istiyor. Bunun için dünya optik devlerinden ZEISS ile bir iş birliği yapan şirket, tüm gerekli bilgileri renkli olarak ön camın altına yansıtmak istiyor. Kişilerin sürüş sırasında gözlerini yoldan ayırmadan çok sayıda bilgiye erişim sağlamasına imkan tanıyacak bu altyapı, her şey yolunda giderse 2027 yılında seri üretime alınarak kullanıma sunulacak. Sistemin henüz tam olarak nasıl çalıştığı detaylandırılmıyor. Hyundai Mobis yaptığı kısa açıklama kapsamında sistemin ön cama uygulanan şeffaf bir film (insan saç telinden biraz daha kalın) ve yüksek teknolojili bir projektörü temel aldığını söylüyor. Bu konuda daha önce Ford gündeme gelmişti. Günümüzde çok sayıda araç baş üstü göstergesi/head-up display ya da kısaca “HUD “ekranıyla geliyor. Sürücülerin önemli verileri gözlerini yoldan ayırmadan görmesi için hazırlanan HUD ekranlar, şu anda oldukça ufak yapıdalar.

Ford işte tam olarak bunu değiştirmek istiyor. Şirket bunun için de Ceres Holographics tarafından Eastman ve Carlex işbirliğiyle geliştirilen “HoloFlekt” isimli bir filmi kullanmayı düşünüyor. Düzenlenen “Vehicle Display and Interface” konferansında sergilenen film, HUD altyapısını direkt olarak ön cama entegre ediyor. Bu sayede ön camın altındaki alanda, mevcut HUD’larda sunulamayan çok sayıda bilgi “şeffaf ve renkli” olarak gösteriliyor. Bu filmin ticari üretime hazır olduğu belirtiliyor, ancak Ford’un HoloFlekt’i 2026’dan önce kullanması beklenmiyor.

Hyundai Mobis yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici görünen elektrikli motosiklet konsepti: Zero SR-X

Paylaş