Henüz prototip aşamasında olduğu belirtilen IBM’in bu yeni teknolojinin oluşturulmasında büyük veriyi değişik bulut ortamları ve veri merkezleri arasında dört kat daha hızla transfer etmeyi sağlayan bir cihaz örnek alındı.
IBM’in bu yeni buluşu, giderek artan veri ve internet trafiğinin, daha yüksek veri oranlarının gelecekte ağ standartları tarafından desteklenebilmesi adına büyük bir önem taşıyor. Veri transferinin nasıl bir hızla arttığını daha iyi anlamak adına bir istatistiğe başvuracak olursak; 1992 yılındaki günlük veri transferinin 100 gigabaytken, günümüzde bu trafiğin 20 milyon kat artış göstererek 2 exabayta ulaştığını belirtmek tabloyu daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.
IBM Araştırma Birimi ve İsviçre’de bulunan Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne’ın (EPFL) veri trafiğindeki söz konusu bu artışı desteklemek adına bir süredir uzun mesafeli fiber kanallar boyunca karmaşık dijital denkleştirmeyi olanaklı hale getirecek çok hızlı ve enerji verimliliği yüksek analog-dijital dönüştürücü (ADC) teknolojisi geliştirme çalışmalarına devam ediyor.
Analog sinyalleri dijitale dönüştüren ADC, doğru sıfır kombinasyonlarını ve verinin dijital karşılıklarını tahmin edip bu verilerin bilgisayar diline dönüşmesini sağlayarak depolanmasını, belli kalıplar ve öngörüler için kullanıma hazır hale getirilmesini sağlıyor. Bu teknolojinin şu aşamada ev ve iş yerlerinden ziyade internetin ana hatlarını meydana getiren veri merkezlerinde kullanılacağı belirtiliyor.