Uzun zamandır gördüğümüz en ilginç robot modeli Imperial College London araştırmacılarından geldi. AquaMAV çok farklı bir altyapı taşıyor.
Günümüzde su altında gitmesi ve aynı zamanda uçabilmesi için tasarlanan birçok farklı drone ya da robot modeli bulunuyor. Bu ikisini ayrı ayrı sunan modeller de bulunurken, genelde ortak bir çözüm hedefleniyor. İşte bunlardan birisi AquaMAV, “uçan balık” olarak da isimlendiriliyor. Bu robotun en büyük özelliği kendisini bir patlama oluşturarak su dışına alabiliyor olması. Yapılan açıklamaya göre AquaMAV içerisinde kalsiyum karbür tozu içeriyor. Su ile karıştırıldığında model asetilen gazı üretiyor ve bu daha sonra hava ve suyla birlikte bir yanma odasına gidiyor. Ateşlendiğinde bu karışım patlıyor ve ortaya çıkan enerji / güç ile beraber AquaMAV kendisini çok hızlı şekilde suyun dışına atabiliyor. 26 metre kadar yukarıya çıkabilen ürün, yüksek gücü sayesinde çok dalgalı sularda dahi sorunsuzca yukarıya çıkış yapabiliyor.
Peki bu robotun ne gibi bir amacı bulunuyor? Araştırmacılar hazırladıkları robotun sel gibi doğa afet durumlarda su örneği alma amacıyla kullanılabileceğini aktarıyor. Aynı zamanda robot ile okyanuslarda kirlilik taraması yapılabileceği de aktarılıyor. Kağıt üzerinde ve pratikte güzel duran robotun, birçok farklı amaca da hizmet edeceği tahmin ediliyor.