İddia: “Meta, reklam hedeflerken gençlerin duygusal durumlarını kullanıyordu”

10 Nisan 2025 15:43

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta, iddiaya göre reklam hedeflemesinde gençlerin duygusal durumlarını kullanıyordu.

Bu iddiayı bugün Facebook’un eski Küresel Kamu Politikası Direktörü Sarah Wynn-Williams ortaya attı. Son dönemde bir Meta ihbarcısı olarak önemli açıklamalarda bulunan Williams, Meta’nın 13 ila 17 yaş arasındaki gençlerin duygusal durumlarını sürekli olarak takip ettiğini ve bu verileri reklam verenlerle paylaştığını söyledi. Yapılan araştırmalara göre insanlar kendilerini iyi hissetmedikleri zamanlarda bir şey satın alma olasılıkları daha yüksek oluyor ve hem Meta hem de reklam verenler bu durumdan gizli bir şekilde yararlanmış gibi görünüyor. Wynn-Williams bu konuda dikkat çekici bir örnek veriyor: “Eğer bir genç kız paylaştığı selfie fotoğrafını silerse, bu durum görünüşü hakkında iyi hissetmiyor olabileceğine işaret ediyor. Reklam verenler bu durumu, Meta’dan aldıkları verilerle birlikte genç kıza güzellik ürünleri satmak/pazarlamak için uygun bir zaman olarak değerlendiriyor.”

Meta, geçtiğimiz ay gizli bilgileri sızdırdığı gerekçesiyle yaklaşık 20 çalışanını işten çıkarmıştı. Bu konuda yapılan açıklamada şunlar aktarılmıştı: “Çalışanlarımıza her fırsatta, niyetleri ne olursa olsun şirket içi bilgileri sızdırmanın politikalarımıza aykırı olduğunu söylüyoruz. Kısa süre önce gerçekleştirdiğimiz bir soruşturma kapsamında da yaklaşık 20 çalışanımız, gizli bilgileri şirket dışında paylaştıkları tespit edildiği için işten çıkarıldı ve bu sayının önümüzdeki dönemde daha da artmasını bekliyoruz. Bu konuyu ciddiye alıyoruz ve sızıntıları tespit ettiğimiz anda harekete geçmeye devam edeceğiz.”

Şirket bundan önce büyük altyapı yatırımıyla gündeme gelmişti. Meta, 10 milyar dolarlık bir yatırım yaparak 50 bin kilometreden fazla bir denizaltı fiber optik kablo ağı kuracak. “Project Waterworth” adının verildiği proje kapsamında hayata geçirilecek fiber optik kablo ağı yalnızca Meta tarafından kullanılacak. Hattın rotası ABD’nin doğu kıyısından Güney Afrika’ya, oradan Hindistan’a, ardından Avustralya’ya ve son olarak ABD’nin batı kıyısına uzanacak şekilde planlanıyor. Kabloları saldırılara ve diğer risklere karşı koruyabilmek adına mümkün olduğunca derine yerleştirmek isteyen Meta tarafından sunulan hizmetlerin ve platformların, küresel sabit internet kullanımının yaklaşık yüzde 10’unu, mobil trafiğin ise yüzde 22’sini oluşturduğu belirtiliyor.

Meta gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş