İddia: OnePlus ve Samsung gibi Xiaomi de telefon performansını kısıyor

28 Mart 2022 14:57

Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, GOS konusunda gündemden henüz düşmedi. Şimdi süreçte Xiaomi yer alıyor.

Kaçıranlar için bir kez daha kısaca özet geçelim. Samsung’un bazı telefonlarda ve tabletlerde yüklü Game Optimizing Service (GOS) üzerinden tam 10 bin kadar uygulamanın performansını kıstığı ortaya çıktı. Süreç GOS’un açılımından farklı olarak sadece oyunları da kapsamıyor. Microsoft Office uygulamaları, Netflix, Google Keep, TikTok ve Samsung’un kendi Secure Folder, Cloud, Pay ve Pass gibi uygulamaları da performansı kısılan uygulamalar arasında bulunuyor. Testlere göre performansı kısılan uygulamalar arasında 3DMark, Antutu, PCMark, GFXBench ve GeekBench 5 gibi performans testleri yer almıyor. Yani performans testlerinde telefonların gücünden sonuna kadar yararlanılıyor, diğer uygulamalarda ise pil – performans – akıcılık üçlüsünde optimizasyon yapılıyor.

Geçtiğimiz haftalarda bu durum tepki çektiği ve süreçte kullanıcılara seçme şansı tanınmadığı için bir geri adım atıldı. Samsung, resmî açıklama yaptı ve GOS’un uygulama / oyunlar için GPU ile CPU’yu optimize ettiğini ve yakında GOS’a bir “performans” modunun geleceğini duyurdu. Bu güncelleme geçtiğimiz günlerde ilk olarak Samsung Galaxy S22 serisi için Güney Kore’de gönderildi. Çıkan güncelleme ile Galaxy S22 serisi, özellikle oyunlarda CPU ile GPU’nun gücünden sonuna kadar yararlanmaya başladı.

Bu konuda Samsung öncesinde OnePlus benzer bir adım atmıştı ve büyük tepki çekmişti. Şimdi ise Xiaomi gündemde. Geekbench’in kurucu ortaklarından John Poole’un açıklamasına göre Xiaomi, telefonlarında uygulamaya göre performans üzerinde oynama yapıyor. Örneğin Xiaomi’nin telefonlarında en yüksek performans Geekbench algılandığı zaman sağlanıyor. Bu sayede puan yüksek çıkıyor. Diğer oyunlarda / uygulamalarda ise performans, pil ve ısınma dengesi kurulması için güç kısılıyor. Bu durum firmalar için mantıklı olsa da kullanıcıların hoşuna gitmiyor.

Kullanıcılar telefonlarından olabilecek en yüksek performansı almak istiyor. Bu tarz uygulama / oyun adından özel performans ayarlamaları, genelde açık değil gizli olduğundan çok fazla tepki çekiyor.

Hatırlarsınız geçtiğimiz yıllarda Apple’ın eskiyen piller üzerinden cihazların kapanmasını önlemek amacıyla iPhone’ların performansını düşürdüğü ortaya çıkmıştı. Daha sonra bu konuda çok büyük tepkiler gelince sürece Pil Sağlığı özelliği geldi. Bu özellik sayesinde kişiler kapanma riskini göze alarak cihazların en yüksek performansta kullanabilir hale geldi.

Xiaomi gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Asus imzalı katlanabilir ekranlı ilk dizüstü modeli ile tanışın

Paylaş