Bugün ortaya atılan bir iddiaya göre ChatGPT’yi geliştiren yapay zeka devi OpenAI insansı robot geliştirmeyi de düşünüyor.
Robotlar üzerinde çalışan bazı firmalara önemli yatırımları bulunan OpenAI, 2025’te insansı robot alanına kendisi de giriş yapabilir. İnsansı robot alanında iddialı olabilecek maddi güce sahip olan şirket, sıfırdan bir robot geliştirmek yerine halihazırda insansı robot üreten bir girişimle ortaklık da kurabilir. Alandaki ilk adımları, temel donanımları hazır bir insansı robot kullanarak atabileceği düşünülen şirket, elbette bu fikri gerçeğe dönüşmeden önce rafa da kaldırabilir. OpenAI, geçtiğimiz hafta üzerinde uzun zamandır çalıştığı yeni yapay zeka modelleri o3 ve o3-mini’yi duyurmuştu. ChatGPT’ye insan benzeri akıl yürütme ve problem çözme yeteneği getirmek geliştirilen o1 ve o1-mini’nin üzerine o3 ve o3-mini modelleri getirilecek. İsim konusunda İngiliz telekom şirketi O2 ile sorun yaşamamak adına o2 ve o2-mini’yi atlayarak doğrudan o3 ve o3-mini’ye geçiş yapan şirket, yeni yapay zeka modellerini bugün kullanıma sunmadı. Ocak ayının sonunda herkese açılacak yeni modeller, elbette o1 ve o1-mini’den her kalemde çok daha yüksek performans ortaya koyuyor.
Örneğin American Invitational Mathematics Examination’da o3 modelinin yüzde 96,7, o1’in ise yüzde 83,3’te kaldığı aktarılıyor. ARC-AGI’da 87,5 puan aldığı aktarılan yeni model, kağıt üzerinde oldukça iddialı görünüyor. o3-mini’nin cevap vermeden önce bir sorun hakkında ne kadar süre düşünebileceğinin ayarlanmasına olanak tanıyacak OpenAI, bu aralar çok sayıda duyuru yaptı.
Örneğin Mac için ChatGPT artık daha fazla uygulamaya destek veriyor. Kaçıranlar için ChatGPT’nin resmi Mac uygulaması bir süredir bağlantı sağlandığı zaman VS Code, Xcode, TextEdit, Terminal ve iTerm2’deki kodları okuyarak kullanabiliyor. “Uygulamalarla Çalış” adı verilen bu özellik etkinleştirildiğinde, sistem üzerinde çalıştığınız kod bölümünü ve yapmak istediğiniz işlemi otomatik olarak ChatGPT’ye gönderiyor ve sonuç üretiyor.
Geçtiğimiz hafta yapılan güncelleme ile bu altyapıya destek verilen uygulamalar arasına BBEdit, MatLab, Nova, Script Editor, TextMate, VSCode Insiders, VSCodium, Cursor, WindSurf, Android Studio, AppCode, CLion, DataGrip, GoLand, IntelliJ IDEA, PHPStorm, PyCharm, RubyMine, RustRover, WebStorm, Prompt, Warp, Apple Notlar, Notion ve Quip de eklendi. Şu anda Plus ve Team kullanıcılarına açılan ve yakında Windows’a getirileceği aktarılan bu faydalı altyapı, büyük zaman kazancı sağlıyor ve geliştirme sürecine ciddi şekilde hız katma potansiyeli taşıyor. ChatGPT şu anda diğer yazılımlara doğrudan kod yazamıyor, ancak ileride bu imkanın da getirileceği aktarılıyor.