reklamı kapat

POPÜLER

OpenAI LOG Tasarım

İddia: “OpenAI, kendi tarayıcısını hazırlamayı düşünüyor”

 - Güncelleme: 22 Kasım 2024 09:43

ChatGPT’yi geliştiren yapay zeka alanının önde gelen ismi OpenAI, ilginç iddiaya göre kendi tarayıcısını hazırlamayı düşünüyor.

The Information tarafından ortaya atılan iddia ile gündeme gelen bu gelişme oldukça sürpriz karşılandı. Eğer gerçeğe dönüşürse üretken yapay zekayı temel alacak tarayıcı, Chrome’un hakim olduğu pazarda çok dikkat çekebilir. Hali hazırda kendi arama motoru da bulunan OpenAI, tarayıcı konusunda ilk somut adımları 2025 yılında atabilir. Şirket son dönemde çok sayıda gelişmeyle gündeme geldi. OpenAI’ın rakiplerinden Anthropic, geçtiğimiz hafta Claude 3.5 Sonnet yapay zeka modelinin herhangi bir masaüstü uygulamasını anlayabilen ve onunla etkileşime girebilen yeni bir sürümünü yayınladı. Bunun için açık beta sürümüyle çıkış yapılan bir “Computer Use” API’ı hazırlayan şirket, sistemin basılan tuşları, düğme tıklamalarını ve fare hareketlerini taklit ederek bilgisayarları kontrol edebildiğini belirtti. Yeni model için yaptığı açıklamada, “Claude’u ekranda neler olduğunu görmesi ve ardından seçilen görevleri yerine getirmek için mevcut yazılım araçlarını kullanması için eğittik” diyen şirket, Computer Use” altyapısını geliştiricilerin Anthropic’in API’ı, Amazon Bedrock ve Google Cloud’un Vertex AI platformu aracılığıyla deneyebileceğini de söylemişti.

İşte tam olarak buna benzer bir altyapı üzerinde OpenAI da çalışıyor. Şirket içinde “Operator” kod adıyla geçen sistem, bilgisayarları kontrol edebilen ve belirlenen görevleri bağımsız olarak yerine getirebilen bir altyapı üzerine kuruluyor. Şimdilik çok fazla detayın olmadığı sistemin, ocak ayında bir araştırma ön izlemesi olarak kullanıma sunulacağı belirtiliyor.

Bundan önce OpenAI’ın yeni yapay zeka modeliyle istediği artışı elde edememesi gündem olmuştu. The Information tarafından aktarıldığı kadarıyla şirket, “Orion” kod adlı yeni yapay zeka modeli (LLM/Büyük Dil Modeli) ile kullanıma sunduğu tüm modelleri geride bıraktı. Fakat burada elde edilen artış yeterince büyük bulunmuyor. İddiaya göre yeni model, GPT-3’ten GPT-4’e geçişteki kadar büyük bir artış sunamıyor, bunu değiştirmek adına farklı stratejilerin masaya geldiği belirtiliyor.

Örneğin şirketin, giderek azalan eğitim verileriyle yeni modellerini nasıl geliştirmeye devam edebileceğini bulmak için özel bir ekip oluşturduğu aktarılıyor. OpenAI’ın yeni planları arasında, Orion’u yapay zeka modelleri tarafından üretilen sentetik verilerle eğitme gibi riskli bir düşünce dahi yer alıyor. OpenAI, Orion’ı önümüzdeki yıl kullanıma sunmaya hazırlanıyor.

Şirket bundan önceyse Chat.com alan adıyla gündeme gelmişti. Kaçıranlar için yapay zeka devi Chat.com alan adını satın aldı ve ChatGPT’ye yönlendirdi. 1996 yılında tescil edilen ve daha sonra HubSpot kurucu ortağı ve CTO’su Dharmesh Shah tarafından tam 15,5 milyon dolara satın alınan Chat.com alan adı, artık OpenAI’ın elinde bulunuyor. OpenAI’ın bu alan adını satın almak için ne kadar ödediği bilinmiyor. Chat.com artık doğrudan ChatGPT’ye yönlendirme yapıyor.

OpenAI haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi

İLGİLİ HABERLER