reklamı kapat

POPÜLER

Samsung Galaxy Note20 Ultra

İddia: Samsung telefonlar tam 10 bin uygulamanın performansını kesiyor

Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, bugün pek iyi tepkiler almayacak bir gelişme ile gündemde yer alıyor. İşte öne çıkan detaylar,

Samsung, iddia edildiği kadarıyla bazı telefonlarda yüklü olan Game Optimizing Service (GOS) üzerinden tam 10 bin kadar uygulamanın performansını belirli bir seviyede kısıyor. Bu uygulamalar için bir liste dahi bulunuyor ve süreç sadece oyunları kapsamıyor. Aktarıldığı kadarıyla Microsoft Office uygulamaları, Netflix, Google Keep, TikTok ve Samsung’un kendi Secure Folder, Cloud, Pay ve Pass gibi uygulamaları da listede bulunuyor. Testlere göre performansı kısılan uygulamalar listesinde 3DMark, Antutu, PCMark, GFXBench ve GeekBench 5 gibi performans testleri yer almıyor.

Yani performans testlerinde telefonların gücünden sonuna kadar yararlanılıyor, diğer uygulamalarda ise pil – performans – akıcılık özelinde optimizasyon yapılıyor. Bu güzel görünmesine rağmen performansın düşürüyor olması tepki çekiyor. Kişiler ne olursa olsun en yüksek performansı istiyor, bu konuda kendilerine seçme şansı verilmesini istiyor. Samsung burada güzel bir amaç güdüyor ancak sonuç böyle ortaya çıkınca geri tepiyor.

Bu konuda geçtiğimiz yıl OnePlus da çok tepki çekmişti. Güçlü akıllı telefonlar OnePlus 9 ve 9 Pro, AnandTech tarafından bulunan bir durum nedeniyle Geekbench listelerinden çıkarılmıştı. AnandTech, telefonların yazılımsal olarak uygulamaya özel performans limitleri koyduğunu ortaya çıkarmıştı. Bunun arkasında kullanıcıya belli etmeden pil ömrünü artırmak ve yüksek ısıyı düşürmek yer alıyordu.

Telefonlar bazı sentetik testlerde yüksek performans veriyor ancak bu performans diğer bazı uygulamalar ve testler özelinde yazılımsal olarak kısılıyordu. Bunu kullanıcılardan gelen geri bildirimler doğrultusunda yaptıklarını belirten firma, bu şekilde akıcı deneyimi düşük enerji sarfiyatı ve düşük ısı ile birleştirdiklerini aktarmıştı.

Bu konuda daha sonra bir açıklama daha yapan OnePlus, belirli uygulamalara gereğinden fazla performans ayrılmadığını ve bunun gerekli de olmadığını söylemişti. Yani gerekli akıcılık sağlandığı durumda performans biraz kısılıyor, bu sayede de enerji tasarrufu elde ediliyordu.

Bu konuda bazı kullanıcılar firmaya hak veriyor, bazıları ise bunun değişmesini istiyordu. Firmanın bu tarz konuları kişilere bırakması gerektiği söyleniyordu ve bu konuda bir yazılım güncellemesi yaptı.

Samsung gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Asus imzalı katlanabilir ekranlı ilk dizüstü modeli ile tanışın

İLGİLİ HABERLER