İddialı “yapay zeka” destekli fotoğraf düzenleme sistemi Google Imagen Editor, bir gelecek gösterimi konumunda yer alıyor.
Google şu an yapay zeka konusunda en çok çalışma yapan isimler arasında yer alıyor. Ancak firma yapay zeka alanında çok uzun yıllardır bulunuyor ve bu yüzden gelişmiş altyapılara erişim sunarak çok farklı sistemleri mümkün kılıyor. Bunların en yenisi ise Google Imagen Editor oldu. Henüz geliştirme aşamasında olan yani herkese açık olmayan sistem, direkt olarak fotoğraf düzenleme üzerine odaklanıyor. Gelecek için devasa bir potansiyel ortaya koyan sistem, içerisine yüklenen bir fotoğraf üzerinde sadece yazarak değişiklik yapılmasına imkan tanıyor. Detaylarına burada yer verdiğimiz yeni Photoshop özelliği Generative Fill‘i akla getiren teknoloji, seçilen bölgelere sadece yazarak yeni objeler de ekleyebiliyor, fotoğrafları yapay zeka ile gerçekçi şekilde genişletebiliyor. Henüz herkese açılacağı tarih konusunda bir bilgi olmayan sistem, ileride Google Fotoğraflar içerisine dahil edilebilir ya da ayrı bir web temelli servis olarak kullanıma sunulabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Google bundan önce yapay zeka temelli müzik oluşturma sistemi MusicLM ile ses getirmişti. Yazılanları yani metinleri görsel haline getiren yapay zekâ sistemlerine benzeyen sistem, direkt olarak müzik üretimine odaklanıyor. Bu konuda bir ilke imza atmayan Google, kendi geliştirdiği MusicLM’in diğer örneklerden daha gelişmiş olduğunu belirtiyor. Aktarıldığı kadarıyla sistem 280 bin saatten fazla müzik ile eğitilmiş, bu sayede yazılanları istenilen hemen her türde bir tamamlanmış müzik haline getirebiliyor. Kompleks üretimler gerçekleştirebildiği aktarılan sistem, yapılan açıklamaya göre sadece türleri ve enstrümanları birleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda normalde bilgisayarların kavraması zor olan soyut kavramları kullanarak parçalar da yazabiliyor. Mırıldanma, ıslık çalma veya bir resmin tarifine dayalı melodiler dahi oluşturabilen sistem, bir müzikte birden fazla türü harmanlayabiliyor ancak maalesef şu an herkes tarafından denenemiyor. Telif endişeleri (Eğitimde kullanılan 280 bin saatlik müzik arasında telif haklarıyla korunanlar var) nedeniyle Google’ın sistemi kendi içinde kullanmaya devam edeceği belirtiliyor, herkese açık bir kullanım için henüz bilgi verilmiyor.