İkinci el otomobil alacaklara TÜSED’den hasar kaydı uyarısı

25 Temmuz 2022 13:47

Yaz dönemiyle birlikte tekrar dolandırıcılık süreçleriyle gündem gelen İkinci el otomobil pazarıyla ilgili Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği’nden önemli bilgiler paylaşıldı.

Türkiye’deki dolandırıcılık vakalarına en çok konu olan alanlardan birisi şüphesiz ikinci el otomobil pazarı. Yaz dönemiyle birlikte hareketlenmelerin görülmeye başlandığı dinamiklerle birlikte, sektörün farklı alanlarından kullanıcılara önemli uyarılar gelmeye devam ediyor. Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği de ikinci el odağında araç alacak tüketicilere hasar kaydı konusunda yaşanan bazı detayları paylaştı. Bu süreçte en sık başvurulan “kaskodan para almak için sigorta şişirmesi hasar kaydı mevcut” söylemi ön plana çıkıyor.

İkinci el otomobil için hasar bedeli süreci mağduriyet yaratıyor

Satılan araçtan daha yüksek kar elde etmek için “sigorta şişirmesi” adı altında çokça örnek gördüklerini ve bu duruma açıklık getirmek istediklerini ifade eden TÜSED Başkanı Erdem; “Bir kaza yaşandıktan sonra, onarım için araç servise gönderilir, servisteyken kaza nasıl olmuş, onarım maliyeti nedir, birçok hususu göz önünde bulundurarak bağımsız ve tarafsız sigorta eksperi tespit eder. Ekspere rağmen servis ya da araç sahibi istek ve arzularına göre bir onarım bedeli çıkaramaz. Bu durum tüm sürece aykırı ve mümkün değil. Aslında çok küçük bir hasarı vardı fakat kaskodan para almak adına sigorta şişirmesi hasar kaydı mevcut söylemlerine karşı tüketicilerin dikkatli olmasını tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yine en sık başvurulan yalan beyanlardan biri olan “karşı tarafın hasar bedeli araca işlenmiş” konusuna da değinen Erdem, böyle bir durumun da sistemsel olarak mümkün olmadığını söyledi. Erdem; “Hangi araca, kaza sonrası onarım için hangi işlem yapıldıysa, tekil olarak ayrı ayrı her bir aracın şasi numarasına işlenir. Mevzuat gereği hiçbir sigorta şirketi, karşı tarafın hasarını suçlu olunsa dahi aracın hasar bedeline ekleyemez.” dedi.

Tramer kayıtlarında bedelsiz hasarlarla karşılaşılabildiğini ifade eden TÜSED Yönetim Başkanı Ahmet Nedim Erdem, eksperlerin tam zamanlı veri aktarımı gerçekleştirdiğini; ancak hukuki süreçler, sigorta şirketlerinin olası hatalı bildirimleri, hatalı poliçe numaraları sebebiyle hasar kaydı tutarının plaka sorgulamalarında ortaya çıkmadığını belirtiyor. Bu gibi durumlara karşı bir araç satın almayı düşünen tüketicilerin, satın almayı düşündükleri aracın şasi numarası üzerinden sorgulama yapmasını tavsiye ediyor.

Paylaş