Avustralya’da gerçekleştirilen ilk testleri başarılı şekilde tamamlayan elektrikli uçak, yakın zamanda geniş çaplı kullanıma hazır hale getirilebilir.
Hava kirliliğinin insan sağlığına etkilerinden ötürü otomobillerin elektrikleşme süreci sevindirici bir şekilde hızlı ilerliyor. Lakin atmosfere salınan atık gaz salınımında en büyük payların uçak ve gemi gibi demirbaşlar tarafından üstlenildiği de yadsınamaz bir gerçek. Aslında bakıldığında geride bıraktığımız 2017’de bu konuyla ilgili de umut vadeden gelişmeler yaşanmadı değil. Norveç merkezli Yara ve deniz taşıtları üzerinde teknoloji geliştirmeleri yapan Kongsberg‘in bir araya gelerek dünyanın ilk tamamen elektrikli otonom gemisini tanıttığı bu süreç içerisinde Airbus, Rolls-Royce ve Siemens gibi devler de uçak sektörü için önemli bir adım attı. Madalyonun uçak kısmından gelen son sevindirici gelişme ise bizleri Avustralya’ya götürüyor.
Sloventa merkezli Pipistrel tarafından geliştirilen ve Alpha Electro olarak isimlendirilen uçağın test sürüşleri başarıyla devam ediyor. Hafiflik ve sportiflik felsefesi üzerine kurulan iki kişilik bu uçak geliştirilen son teknoloji motor ve pil kombinasyonuyla Avustralya semalarında başarılı sonuçlar ortaya koymayı başarmış. Üzerinde lityum-iyon yapıda iki adet batarya bulunan Alpha Electro’nun 1 saat civarında uçuş süresi vadedebiliyor. Ek bölmesine entegre edilecek bir üniteyle 30 dakika daha gidebilen uçak için şu aşamada ortalamada 1 saat 20 dakika uçabiliyor diyebiliriz. Geleneksel yakıtlı uçaklara göre çok daha ucuz olacağı söylenen modelin adını 2018 içerisinde çok daha sıklıkla duyma olasılığımız bir hayli yüksek.