50 bin kişinin incelendiği devasa çalışma, hayatımızın bazı dönemlerinde kendi kendimize sorduğumuz o soruyu cevaplıyor: İnsanlar zamanla değişir mi?
İnsanların asla değişmeyeceğine ilişkin yaygın bir inanış bulunuyor. Ergenlikten sonra karakterin oturmasıyla beraber insanların bu karakterle hayatlarının sonuna kadar devam ettiği düşünülüyor. Onlarca yıl süren araştırma ise ortaya ilginç sonuçlar çıkardı. 50 bin katılımcıyla gerçekleştirilen bu uzun ve zorlayıcı araştırma insanın kişiliğinin hayatının sonuna kadar sabit kalmadığını gösteriyor. Psikologlar neredeyse 300 yıldır insanın karakteri üzerine çalışmalar gerçekleştiriyor. Araştırmacılar bu yeni araştırmalarında 14 uzun vadeli çalışmayı bir araya getirerek Amerika, Avrupa ve İskandinavya’dan elde ettikleri verilerle inceliyor.
Araştırmanın sonucu insanın karakterinin adeta bir kil gibi zamanla değişen durumlara göre şekillendiğini gösteriyor. Yaşla gelen pek çok değişimin ortak noktaları bulunduğu belirtilirken bazı insanlardaki değişim benzersiz şekilde de olabiliyor. Araştırmanın Big Five olarak bilinen Beş Büyük faktör kuramı üzerinden incelemesini gerçekleştirdiğini belirtelim. Bu Beş Büyük kişilik özelliği arasında Açıklık, Sorumluluk, Dışadönüklük, Uyumluluk ve Duygusal Denge yer alıyor. Bu beş kişilik özelliğinin beşinde de zaman içinde büyük dalgalanmalar olduğu gözlemleniyor. Uyumluluk dışında kalan dört özellikte de yüzde 1 ile yüzde 2 arası bir düşüş gözlemleniyor. Yani yaşlandıkça yeni şeyleri denemeye daha kapalı ya da bencilleştikçe daha vicdansız olabiliyorlar.
Oldukça ilginç olan bu çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz.