İnsanoğlu için tehlike potansiyeli yüksek bu asteroitten nasıl kurtulacağız?

19 Ağustos 2014 13:15

İnsanoğlu için uzay, özellikle son yıllarda ne kadar hızlı keşfedilirse edilsin hala sayısız gizemle dolu. Hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmeyen çok sayıda gezegen, uzak galaksiler, gök cisimleri, uzayda hayat gibi çok sayıda alt başlıkta toplanabilen bilinmezler arasına kısa süre önce bir yenisi daha eklendi. Buna göre yaklaşık 900 yıl sonra Dünya’ya çarpma olasılığı bulunan (4000/1 oranında) 1950 DA adlı asteroit, sürtünme ve yer çekimi gibi fizik kanunlarının dışındaki bir kuvvetle dağılmadan bir arada kalmayı başarıyor. Eğer bu gizemli kuvvet keşfedilebilirse, Dünya olası bir felaketten kurtulacak ve uzay araştırmalarında adeta bir çığır açılacak.

GİZEMLİ KUVVET
Nature dergisinde yayınlanan araştırma; 1950 DA’nın Dünya’ya çarpma ihtimali göz önüne alındığında bünyesindeki gizemli kuvvetin ortaya çıkarılmasının rotasının saptırılması açısından önem taşıdığı belirtiliyor. Tennessee Üniversitesi’nden Gezegen Bilimci Ben Rozitis, Dünya’ya çarptığında 150 km çapında bir alanı dümdüz edeceği tahmin edilen asteroitin yörüngesinin bir uzay aracı ile saptırılması gerektiğini ve bunun için de söz konusu kuvvetin ortaya çıkarılmasının gerekli olduğunu belirtiyor. Araştırma için insanoğlunun en önemli avantajı zaman. 900 yıla yakın süre sonrasında yakınımıza uğrayacak bu tehlikeli gökcisminin keşfi için önümüzdeki yıllarda çalışmalara başlanılması bekleniyor.


1950 yılında keşfedilen 1950 DA, 1,3 km genişliğinde bir göktaşı ve ağırlığı suyun 1,7 katı. Keşfinin ardından 50 sene boyunca gözlemlenemeyen gökcisminin radar ölçümleri 2000 ve 2001 yıllarında yapıldı. Kendi ekseni etrafında dönüşünü 126 dakika tamamlayan ve gezegenimizden 7,8 milyon kilometre uzakta yer alan 1950 DA, birçok araştırmacıya göre merkezkaç kuvveti ile bir arada duruyor. 1950 DA’nın 16 Mart 2880 yılında Dünya’ya 20 dakikalık mesafeden geçiş yapması ya da atmosfere girerek tahmin edilemeyen bir noktaya çarpması bekleniyor.

Paylaş