Instagram, WhatsApp ve Facebook’un çatı şirketi konumunda bulunan Meta’nın Instagram temelli Twitter rakibi Threads çıktı.
Uzun zamandır gündemde olan Instagram’ın yani Meta’nın metin temelli Twitter alternatifi uygulaması Threads, bugün sonunda iOS ve Android için çıkışını yaptı. Çok sade bir arayüze sahip olan uygulama, Instagram hesabı üzerinden giriş sunuyor ve ilk giriş aşamasında isterseniz Instagram’da takip ettiğiniz herkesi topluca takip etmenize imkan tanıyor. Uygulama hakkında firma Play Store’da şöyle bir özet yapıyor: “Threads, bugün ilgilendiğiniz konulardan yarın trend olacak konulara kadar her şeyi tartışmak için toplulukların bir araya geldiği yerdir. İlgilendiğiniz şey ne olursa olsun, en sevdiğiniz içerik oluşturucuları ve aynı şeyleri seven diğerlerini takip edip onlarla doğrudan bağlantı kurabilir veya fikirlerinizi, fikirlerinizi ve yaratıcılığınızı dünyayla paylaşmak için kendinize ait sadık bir takipçi kitlesi oluşturabilirsiniz.” Firma Threads’te yapabileceğiniz birkaç şey altında paylaşılanlar ise şöyle:
Instagram takipçilerinize erişin: Instagram kullanıcı adınız ve doğrulama rozetiniz size ayrılmıştır. Instagram’da takip ettiğiniz hesapları birkaç dokunuşla otomatik olarak takip edin ve yeni hesaplar da keşfedin.
Bakış açınızı paylaşın: Aklınızdakini ifade etmek için yeni bir konu açın. Burası kendin olman gereken alan ve kimin cevap verebileceğini sen kontrol ediyorsun.
Arkadaşlarınızla ve en sevdiğiniz içerik üreticilerle bağlantı kurun: Harekete geçmek ve tanıdığınız ve sevdiğiniz içerik oluşturucuların yorumlarına, mizahlarına ve içgörülerine yanıt vermek için yanıtlara atlayın. Topluluğunuzu bulun ve ilgilendiğiniz şeyi önemseyen insanlarla bağlantı kurun.
Görüşmeyi kontrol edin: Ayarlarınızı özelleştirin ve içeriğinizi kimlerin görebileceğini, ileti dizilerinizi yanıtlayabileceğini veya sizden bahsedebileceğini yönetmek için kontrolleri kullanın. Engellediğiniz hesaplar Instagram’dan taşınacak ve herkesin güvenli ve özgün bir şekilde etkileşimde bulunmasını sağlamak için aynı Topluluk Kurallarını uyguluyoruz.
Fikir ve ilham bulun: TV tavsiyelerinden kariyer tavsiyelerine kadar, sorularınızın yanıtlarını alın veya kitle kaynaklı sohbetlerden, düşünce liderlerinden ve sektör uzmanlarından yeni bir şeyler öğrenin.
Hiçbir anı kaçırmayın: En son trendlerden ve canlı etkinliklerden haberdar olun. İster yeni müzik, film galaları, spor, oyunlar, TV şovları, moda veya en son çıkan ürünler hakkında olsun, favori profilleriniz yeni bir ileti dizisi başlattığında tartışmaları bulun ve bildirimler alın.
Açık sosyal ağ – çok yakında: Gelecekte daha fazla içerik keşfetmenin ve daha geniş kitlelere ulaşmanın yolları olacak: İnternetin geleceğini şekillendirebileceğine inandığımız açık, birlikte çalışabilir sosyal ağlarda kullanıcıları aramanıza, takip etmenize ve onlarla etkileşimde bulunmanıza olanak tanıyan özellikler planlıyoruz.
Sadece yedi saatte 10 milyon indirmeyi geride bırakan Threads, elbette tamamen ücretsiz olarak sunuluyor ve Elon Musk Twitter’ı daha kötü bir yer haline getirdiği için şu an büyük bir potansiyel taşıyor.
Yeni uygulama için herkes iyi yorumlarda bulunmuyor, bunlar arasında Twitter’in kurucusu Jack Dorsey ve Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk yer alıyor. İki isim de Twitter’ın yeni rakibini veri kullanımı durumundan vurmaya çalışmıştı. Kaçıranlar için Threads, Instagram’ın kendisi gibi kişiler hakkında çok fazla veri topluyor. Burada Twitter’dan daha fazla veri toplanıyor, bu veriler özelleştirilmiş reklam yanında birçok farklı konuda kullanılıyor. Bu konuda Musk’ın yanıt vererek destek çıktığı mesajlar ise, “Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Meta’nın Twitter rakibi tüm verilerinizi topluyor” ve “Tüm Threads’leriniz bize aittir” olmuştu. Peki bu durum kullanıcılar için çok önemli mi? Jack Dorsey ve Elon Musk bu paylaşımlar ile kişilerin Threads kullanmasını engelleyebilir mi? Bunun cevabı daha önce de söylediğimiz gibi hayır. Instagram’ın veri toplama durumuna rağmen milyonlarca kullanıcısı bulunuyor, günümüzde çoğu kişi artık veri takibine hiç önem vermiyor. Çünkü kişisel verileri toplamıyorum diyenler dahi bir şekilde topluyor, internet dünyasında artık bundan kaçış bulunmuyor. Günümüzde verilerini önemseyenlerin internete girmemesi gerekiyor.