İşlemci devi Intel, geleceği için önemli adımlar atmaya devam ediyor. Firma çip üretim konusunda dört günde üç dev yatırım duyurdu.
Global çip krizinden ciddi şekilde etkilenen Intel, bir daha böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak ve rekabeti artırmak adına ABD başta olmak üzere Avrupa dahil birçok bölgede çok büyük yatırım gerçekleştiriyor. Örneğin şirket geçtiğimiz yıl içerisinde 36 milyar dolarlık bir yatırım ile Avrupa’da yeni çip / yarı iletken fabrikaları kurmak istediğini duyurmuştu. Dev isim o zaman Avrupa’ya önümüzdeki 10 yıl için 90 milyar dolar daha yatırım yapmayı planladığını açıklamıştı. Şimdi ise dört günde üç dev fabrika yatırımı büyük ses getirdi. Şirket alanda AMD, Nvidia ve Samsung ile daha iyi rekabet edebilmek, sadece PC değil diğer alanlardaki iddiasını da büyütmek adına yeni çip fabrikaları kurmak için Almanya’ya 33 milyarlık bir yatırım yapacağını duyurdu. Bunun için Almanya’nın da elini taşın altına koyacağı ve 11 milyar dolar teşvik vereceği açıklandı. Firma ayrıca kısa süre önce Polonya merkezli çip / işlemci fabrikası için 4,6 milyar dolar yatırım duyurdu. Bundan önce ise İsrail fabrikası için 25 milyar dolarlık bir yatırımın duyurusu gelmişti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hepsine olarak Intel, çip / işlemci üretimi konusunda ilk defa bu kadar çok ses getirmiyor. Firma geçtiğimiz yıl “dünyadaki en büyük silikon üretim merkezi” olarak geçen en az 20 milyar dolar harcanacak önemli bir yatırım haberi ile gündeme gelmişti. ABD Ohio merkezli olarak kurulacak bu tesisin, tam 1.000 dönüm alana yayılacağı belirtilmiş ve burada iki farklı çip üretim tesisinin kurulacağı aktarılmıştı. Hatta firma bunu bir başlangıç olarak planlamıştı. Tesisin daha sonra 2.000 dönüme çıkarılacağı ve sekiz farklı fabrikaya ev sahipliği yapacağı söylenmişti. Çip üretimi konusunda Avrupa’nın kendisi de birçok gelecek planları yapıyor. Avrupa Birliği ve bağlı Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz yıl “European Chips Act” ile önemli bir gelecek adımı atmıştı. Bu adımın arkasında Avrupa’nın yarı iletken pazarındaki üretim payını artırmak yer alıyordu. Birlik, 2030 itibarıyla global yarı iletken üretimindeki payını yüzde 9’dan yüzde 20’ye çıkarmak istiyor ve bunun için 43 milyar euro seviyesinde bir fon ayırıyor.