Intel, dev çip fabrikası için büyük bir işgücüne ihtiyaç duyuyor

23 Ağustos 2022 08:43

İşlemci devi Intel, geleceği için önemli adımlar atmaya devam ediyor. Firma kendisi için gerçekten büyük bir inşa projesine hazırlanıyor.

Intel, geçtiğimiz ay “dünyadaki en büyük silikon üretim merkezi” olarak geçen en az 20 milyar dolar harcanacak önemli bir yatırım haberi ile gündemde büyük ses getirdi. ABD Ohio merkezli olarak kurulacak bu tesisin tam 1.000 dönüm alana yayılacağı belirtilmiş ve burada iki farklı çip üretim tesisinin kurulacağı aktarılmıştı. Hatta firma bunu bir başlangıç olarak planlamıştı. Tesisin daha sonra 2.000 dönüme çıkarılacağı ve sekiz farklı fabrikaya ev sahipliği yapacağı söylenmişti. İşte bugün Intel’in planlanan tesisin sadece ilk aşamasını kurabilmek adına en az 7 bin çalışana ihtiyacı olduğu ortaya çıktı.

Bu alandaki işgücü eksikliği nedeniyle bu kadar çalışanı bulabilmesi kolay olmayacak ve bu durum nedeniyle fabrikayı kurma aşamasında gecikmeler yaşayabileceği düşünülen Intel, fabrika bittikten sonra ilk aşamada 3 bin kadar personel ile üretime başlayacak. Her şey yolunda giderse inşa çalışmalarına 2022’nin sonunda başlamak isteyen firma, gerçek çip üretimine ise 2025 öncesinde başlamayı düşünmüyor.

Bu arada global çip krizinden ciddi şekilde etkilenen firma, bir daha böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak adına ABD yanında Avrupa’ya da yatırım yapıyor. Şirket bu bağlamda yaklaşık 36 milyar dolarlık bir yatırım ile Avrupa’da yeni çip / yarı iletken fabrikaları kurmak istiyor. Firma bu yatırımı da bir başlangıç olarak görüyor. Çünkü dev isim Avrupa’ya önümüzdeki 10 yıl için 90 milyar dolar daha yatırım yapmayı planlıyor. Intel, sadece ABD’de değil, Avrupa genelinde büyük bir çip üreticisi olmak istiyor.

Çip üretimi konusunda Avrupa da gelecek planları yapıyor. Avrupa Birliği ve bağlı Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz aylarda “European Chips Act” ile önemli bir gelecek adımı atmıştı. Bu adımın arkasında Avrupa’nın yarı iletken pazarındaki üretim payını artırmak yer alıyordu. Birlik, 2030 itibarıyla global yarı iletken üretimindeki payını yüzde 9’dan yüzde 20’ye çıkarmak istiyor ve bunun için 43 milyar euro seviyesinde bir fon ayırıyor.

Global çip krizi herkesin yakından bildiği üzere aktif olarak devam ediyor. Sayıları az olan yarı iletken üreticisi firmalar halen gelen talebe yetişemiyor. Pandemi ile başlayan sorunlar ve talep patlaması nedeniyle halen piyasada birçok elektronik ürün rahat rahat bulunamıyor, halen otomobil üretim süreçlerinde aksamalar oluyor.

Intel hamlesi gibi bu da ilginizi çekebilir: Apple Mac Studio ve Studio Display

Paylaş