Intel ve Samsung çip üretiminde TSMC’ye karşı bir araya gelebilir

22 Ekim 2024 12:18

İşlemci pazarının önemli ismi Intel ve Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, çip üretiminde TSMC’ye karşı bir araya gelebilir.

“Foundry” olarak geçen başka firmalar için işlemci üretme sektörünü şu anda Tayvan merkezli dev TSMC domine ediyor. Bunu değiştirmek isteyen Intel, yakında Samsung ile beraber önemli bir iş birliği gerçekleştirebilir. Gelen bilgilere göre Intel CEO’su Pat Gelsinger, Samsung Electronics Yönetim Kurulu Başkanı Lee Jae-Yong ile çip üretim alanında kapsamlı bir iş birliği oluşturmak amacıyla toplantı ayarlanmasını istemiş. Hem Intel’in hem de Samsung’un çip üretiminde yaşadığı ciddi sıkıntılar bulunuyor, üretim tesisleri ve ARGE paylaşımını temel alacak böyle bir ortaklığın iki tarafa da büyük fayda sağlayabileceği aktarılıyor. Intel’i daha önce önemli bir Qualcomm gelişmesi gündeme getirmişti. Paylaşılan bir haberde Qualcomm için, Intel’in çip tasarım bölümünün bir kısmını satın almak istiyor denildi. Daha sonra The Wall Street Journal tam satın alımın iddiasını gündeme taşıdı. Snapdragon X işlemciler ile PC pazarına iddialı bir giriş yapan Qualcomm, Intel’in kaynaklarıyla beraber alanda daha fazla söz sahibi olmak istiyor. Çıkan son iddialara göreyse Qualcomm bu alım konusunda çok acele etmiyor.

Son bilgiler ışığında mobil işlemci devinin Intel’i ABD seçimlerinden sonra satın almak istediği aktarılıyor. Net bir alım kararı vermeden önce seçim gündeminin ortadan kalkmasını istediği söylenen şirket, bir kaynağa göre alım konusundaki ilk net adımı atmak için 2025’i de bekleyebilir. Qualcomm’un mobil işlemci pazarındaki en büyük rakibi şu anda MediaTek ve Tayvan merkezli MediaTek şu anda Nvidia ile kurulan ortaklık üzerinden birden fazla işlemci geliştiriyor. Bunlar arasında yapay zeka odaklı özel PC işlemcileri de yer alıyor.

Intel ve AMD geçtiğimiz hafta sürpriz bir adım attı ve resmi olarak “x86” danışma grubu kurduklarını duyurdu. İki devin önderliğinde kurulan x86 Danışma Grubu’nda, Microsoft, Google, Meta, Red Hat, Broadcom ve Lenovo gibi büyük teknoloji firmaları da yer alıyor. Bu grubun amacı yıllardır hayatımızda olan x86 mimarisini korumak ve geleceğe taşımak. x86 mimarisini ARM’a karşı güçlendirmek isteyen Intel ve AMD, x86 temelli işlemcileriyle halen pazar liderliğini elinde bulunduruyor.

Intel ve Samsung haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: İddialı AR gözlük Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition

Paylaş