İnternet dünyasındaki “ses hırsızlığı” sorunu artarak devam ediyor

15 Ekim 2024 09:45

İnternet dünyasındaki “ses hırsızlığı” sorunu artarak devam ediyor. Bu durumun arkasında temel olarak üretken yapay zeka yer alıyor.

Son dönemde ses hırsızlığıyla alakalı olarak çok sayıda haber gündeme gelmeye başladı. Üretken yapay zekanın getirdiği imkanlar sayesinde artık bir kişinin sesini kopyalamak ve onu istenilen her içerikte kullanılabilir hale getirmek çocuk oyuncağı haline gelmiş durumda. Ses hırsızlığı ile karşı karşıya kalan son internet ünlüsü ise YouTuber Marques Brownlee (MKBHD) oldu. Bir şirket teknoloji videoları ile tanınan Brownlee’nin sesini izinsiz olarak kopyaladı ve bunu kendi ürününü tanıtmak için kullandı. Bu durum elbette çok ciddi riskler ortaya koyuyor. Örneğin tanıtımı yapılan üründe yaşanabilecek bir sorun, şirketin kendisinden çok Brownlee’ye zarar verebilir. Kişiler çok fazla sorgulamadan yaşadıkları sorun için Brownlee’yi suçlayabilir ve hatta ona fiziksel olarak zarar vermeye dahi çalışabilir. Ayrıca bu tarz reklamlar Brownlee gibi ünlü isimlerin oluşturmak için yıllar boyunca inanılmaz çaba harcadıkları kitlelerine ve kişisel markalarına da büyük zararlar verebilir. Peki bu durum nasıl önlenecek? Ses hırsızlığını engellemek artık çok kolay değil. Ses odaklı yapay zeka şirketleri bazı güvenlik önlemleri getirebilir. Ancak bu kesinlikle yeterli olmayacaktır çünkü artık yerel olarak bilgisayarlarda çalıştırılabilen güçlü yapay zeka modelleri bulunuyor.

Bu konuda en son Facebook, Instagram, Threads ve WhatsApp gibi platformların arkasındaki çatı şirket Meta gündeme gelmişti. Çünkü şirketin seslerini kullanmak için Hollywood ünlülerine milyonlarca dolar teklif ettiği aktarılmıştı. Son dönemde üretken yapay zeka sistemlerine büyük yatırımlar yapan Meta,Meta AI” sistemi için aralarında Awkwafina, Judi Dench ve Keegan-Michael Key’in de olduğu çok sayıda Hollywood ünlüsüyle görüşmeler yapıyor. Aktarıldığı kadarıyla bu görüşmelerin arkasında Meta’nın yapay zeka destekli sesli asistanlarına yeni sesler kazandırmak yer alıyor. Bu konuda bir haber paylaşan Bloomberg, şirket ile ünlü isimler arasındaki müzakerelerin birçok kez başlayıp durduğunu çünkü her iki tarafın da kullanım koşulları konusunda anlaşamadığını belirtiyor. Tarafların şu aşamada bir zaman sınırı üzerinde anlaştığı aktarılıyor. Buna göre Meta kaydettiği sesi yalnızca belirli bir süre boyunca kullanabilecek. Habere göre Hollywood ünlüleriyle yapılan anlaşmalar, sözleşmeler sona erdiğinde yenilenebilir veya uzatılabilir olacak.

Ses hırsızlığı sorunu yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş