Uzun zamandır çalışmaları süren ve internet üzerinde içerik üretenleri de ilgilendiren vergi kanunu kabul edildi. İşte detaylar;
NTV’de yer alan habere göre Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 25 maddesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Burada bizim odak noktamızı en çok ilgilendiren ise internet içerik üreticileri ile olan kısım oldu. Burada şunlar açıklandı:
“Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası getirilecek.
Buna göre, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna tutulacak.
Bu istisnadan yararlanmak için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekecek.
Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla yüzde 15 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak ve Gelir Vergisi Kanunu’nun “muhtasar beyanname” ve “vergi tevkifatının yatırılması” başlıklı maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlü olacak. Bu tutar üzerinden ayrıca tevkifat yapılmayacak.
Mükelleflerin, düzenleme kapsamı dışında başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması, istisnadan faydalanmalarına engel oluşturmayacak. İstisnaya ilişkin şartların taşınmadığının tespiti halinde, eksik tahakkuk eden vergi, vergi ziyaı cezası kesilerek gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecek.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yeni vergi kanunu için bazı tartışmalar devam ediyor
Örneğin içerik üreticilerden alınan yüzde 15 vergiyi az bulanlar, bunun genel bir adaletsizlik yarattığını düşünenler ve süreçte güncellemeye gidilmesini isteyenler bulunuyor. Ancak yetkililerin buna çok sıcak bakmadığı ve daha çok verginin içerik üreticileri yurt dışına kaçırabileceğinden endişe edildiği aktarıldı.