Apple Intelligence destekli iOS 18.1 önümüzdeki hafta içinde çıkıyor. Ardından daha fazla yapay zeka özelliği taşıyan iOS 18.2 gelecek.
iOS 18.2 güncellemesi ile yazılanlardan özel emojiler üreten Genmoji, yazılanlardan görseller üreten Apple Intelligence özelliği Image Playground ve OpenAI ortaklığı sayesinde mümkün olacak Siri merkezli ChatGPT entegrasyonu gibi önemli özellikler sunulacak. Buna ek olarak daha güçlü üretken yapay zeka temelli yazma araçlarıyla gelecek sürüm, Apple Intelligence sistemini İngilizce konuşulan başka ülkelere de götürecek. Mark Gurman’ın iddiasına göre spesifik olarak 28 Ekim’de gönderilecek iOS 18.1 ile beraber denetim merkezine şimdiden farklı olarak ayrı ayrı uçak modu, Wi-Fi, VPN, hücresel veri, AirDrop, Bluetooth, uydu ve kişisel erişim noktası butonları eklenebilecek. En baştan neden sunulmadığı anlaşılmayan bu imkan birçok kişiye zaman kazandıracak. iOS 18.1 uyku apnesi tespiti ve solunum bozukluğu altyapıları için de destek getiriyor. Sürümde yer alacak Türkçe dil desteği taşımayan Apple Intelligence altyapısı için Apple’dan geçtiğimiz aylarda gelen en son açıklama şöyle olmuştu: “İnanılmaz faydalı ve anlamlı yapay zeka özellikleri sunmak için üretken modellerin gücünü kullanıcı tercihleri ve alışkanlıklarıyla birleştiren bu kişisel yapay zeka sistemi gelecek ay iOS 18.1, iPadOS 18.1 ve macOS Sequoia 15.1 ile kullanıma sunulacak.
Ek özellikler de yakında tanıtılacak. Apple ayrıca baştan sona Apple Intelligence için tasarlanan ve hem daha hızlı hem da daha etkili A18 ve A18 Pro çiplere sahip yeni iPhone 16 ürün serisini tanıttı. Bu ürünler bugüne kadarki en gelişmiş ve yetenekli iPhone modelleri. Apple Intelligence ilk olarak İngilizce (ABD) dilinde kullanıma sunuluyor. Kısa sürede Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve İngiltere için de yerelleştirilmiş İngilizcede de sunulacak olan dil desteği gelecek yıl Çince, Fransızca, Japonca ve İspanyolca gibi dilleri de kapsayacak.”
Apple sistem hakkında ayrıca şunları paylaşmıştı: “iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’ya derinlemesine entegre edilen Apple Intelligence, gücünü Apple çipten alarak dili ve görselleri hem anlıyor hem de oluşturuyor, uygulamalar arasında işlem yapıyor ve kişisel tercihler ve kullanım alışkanlıklarından yararlanarak günlük görevleri basitleştirip hızlandırıyor. Apple Intelligence’ı destekleyen modellerin çoğu tamamen aygıt içi işleme özelliğine sahip.
Private Cloud Compute ise bilişimsel kapasiteyi, aygıt içi işleme ile Apple çipe özel sunucularla çalışan Apple tasarımı daha büyük sunucu tabanlı modeller arasında genişletip ve ölçeklendirme olanağı sunuyor. Apple Intelligence’taki ilk özellikler gelecek ay kullanıma sunulacak. Keyifli, sezgisel ve kullanıcı dostu deneyimler yaşatacak bu özellikler, kullanıcıların en önemsedikleri şeyleri yapmasına yardımcı olacak şekilde özel olarak tasarlandı. Yazma Araçları sayesinde kullanıcılar Mail, Notlar, Pages ve üçüncü taraf uygulamalar dahil olmak üzere yazı yazdıkları neredeyse her ortamda metni yeniden yazarak, düzelterek ve özetleyerek ifade tarzlarını geliştirebiliyor.”