iOS 15 sonrasında iPadOS 15 de tanıtıldı. İşte iPad’lerin yeni işletim sistemi hakkında bilinmesi gereken tüm özellikler;
iPadOS 15 ile beklendiği gibi Widget’lar artık ekranın istenildiği yerine konulabiliyor. Bu gerçekten uzun zamandır bekleniyordu. Böylece dev iPad ekranları çok daha özelleştirilebiliyor.
iPad’lerin ekranı büyük olduğundan Apple daha büyük Widget’lar hazırlamış durumda. Bunlar gösterildiği kadarıyla çok kullanışlı duruyor. Uygulama Arşivi’ni iPad’e getiren ve buna dock üzerinden hızlı erişim getiren sürüm, bu konuda kullanıcıları memnun ediyor.
iPadOS 15 ile çoklu uygulama deneyimi de gelişiyor. Yeni eklenen menü ile ana ekrandaki uygulamalara ulaşmak uygulama içindeyken kolaylaşıyor.
Çiftli çoklu pencere üstünde ayrı bir pencerede açılıp etkileşim kurmayı kolaylaştıran iPadOS 15, “raf” sistemiyle açık pencereleri aynı anda gösteriyor. Böylelikle yönetim inanılmaz kolaylaşıyor.
Yeni sürüm ile Notlar uygulaması da gelişiyor. Ortak dosyalarda artık birilerinden / diğer kişilerden bahsedebiliyorsunuz. Böylece o kişilere not değişikliği hakkında bilgi gidiyor. Notlar içerisine etiket sistemi de ekleyen Apple, aynı zamanda hızlı not sistemini de kullanıma sunuyor.
Böylelikle özellikle Apple Pencil ile iPad üzerinde not almak çok kolay hale geliyor. Sağ köşeden yukarıya yapılan kaydırma ile hızlı not penceresi açılabiliyor. Hızlı notlardaki bağlantılar arka planda açılıyor ve hareketli pencere sayesinde ekran tamamen kaplanmıyor.
İlk olarak iOS için çıkan Translate yani Çeviri uygulamasını iPad’e getiren yeni sürüm iPadOS 15, burada konuşmaları da anlık olarak karşılıklı çevirebiliyor. Ayrıca bunun için uygulamanın açılmasına gerek yok. Artık iOS ve macOS dahil tüm cihazlarda seçili metin anlık olarak seçim menüsü üstünden çevrilebiliyor.
Swift Playground ile iPad üzerinde uygulama hazırlanmasına imkan tanıyan Apple, Mac’e ihtiyaç olmadan uygulama üretilmesi ve dağıtılmasıyla büyük bir adım atıyor. iPad üzerinden iPad yanında iPhone için de uygulama tasarlanabileceği aktarılıyor.
Devasa yenilikler getirmeyen iPadOS 15, yine de birçok kişiyi memnun edecek bazı kilit özellikleri beraberinde getiriyor. iPadOS 15’in çıkışı diğer sürümler gibi sonbahar aylarında yapılacak.
Apple, WWDC21 kapsamında gizlilik konusunda da bazı yenilikler tanıttı. Biliyorsunuz firma bu konuya çok büyük önem veriyor.
Yeni dönemde yerleşik Mail uygulaması üzerinden IP adresi gizleme dönemi geldi. Böylelikle e-posta’yı gönderenler kişilerin IP adresini göremiyor. Bu özellik Safari tarafında da yer alıyor.
Gizlilik raporu ile uygulamaların hakkınızda topladığı verileri ve bunları kimler ile paylaştığını gösteren Apple, bu konuda ciddi şekilde ses getirecek gibi görünüyor.
WWDC21’de Siri için de güvenlik geliştirmeleri yapıldı. Örneğin Siri artık tüm ses bilgilerini / komutları cihazın içinde tutuyor. Yani algılama için dışa bilgi gitmiyor.
Artık çok daha hızlı ve art arda çalışabilen dijital asistan Siri, WWDC sunumunda gösterildiği kadarıyla eskiye oranla büyük bir ilerleme görmüş durumda.
WWDC’de iCloud bilgileri de verildi. Artık iCloud için hesap kurtarma konusunda eklenen özel güvenli hesaplardan yararlanabilecek.
Aynı zamanda iCloud Plus servisi de gelmiş durumda. Ücretli bu paket ile Private Relay özelliği gelecek ve böylece internet trafiğinizi Apple dahil kimse göremeyecek.
Aynı zamanda e-posta gizleme hizmeti de kişilere sunulacak. Böylelikle ana e-posta adresiniz gizlenerek iletişim sunulacak. Bu servis için fiyat normal iCloud ile aynı olacak.
Bu arada artık iPad ve iPhone için masaüstünde olduğu gibi Safari eklentileri de geliyor. Bu eklentiler ile tarayıcı çok daha yetenekli hale gelebilecek.
WWDC21’de App Store için de bilgiler verildi. Geliştiricilere şimdiye kadar 230 milyar dolar ödediğini aktaran Apple, uygulamalar için artık çoklu sayfa desteği getiriyor.
App Store’da artık uygulamalar özelinde düzenlenen / planlanan uygulama etkinlikleri ön plana çıkarılabilecek. Kişiler bunları takip edebiliyor ve etkinlik başlamadan bilgi alabiliyor. App Store eklentisi bu etkinlikleri Widget üstünden kişilere hatırlatıyor.