Teknoloji devi Apple, çok uzun zamandır beklenen iPhone 14 ailesinin üzerindeki perdeyi kaldırdı. Dört farklı model tanıtıldı.
2022’nin yeni iPhone’ları spesifik olarak iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max modellerinden oluşuyor. Bu yıl çok fazla satmadığı için bir “mini” iPhone tanıtmayan Apple, telefonlar ile tasarımsal açıdan büyük bir sürpriz karşımıza çıkarmıyor. iPhone 13 ailesine ile benzer bir gövde üzerine kurulan ailenin, tasarımsal açıdan en büyük değişikliği 14 Pro ve 14 Pro Max modellerinde yer alıyor. Altta yer alan 14 ve 14 Plus’ı standart ekran çentiği ile tasarlayan Apple, 14 Pro ve 14 Pro Max’te ise iPhone X ile hayatımıza giren çentiği tamamen kaldırıyor.
Telefonlarda bunun yerine Face ID’ye gücünü veren TrueDepth kamera modülüne ve selfie kamerasına ev sahipliği yapan “Dynamic Island” isimli geniş bir ekran deliği yer alıyor. Arayüzü ve iOS 16 işletim sistemini bu fazlasıyla geniş ekran deliğine özel olarak güncelleyen ve tasarımı oldukça dinamik hale getiren Apple, yeni kullanım özelinde karışık yorumlar alıyor. Birçok kişi bu büyük deliğin çentikten bir farkı olmadığını ve ekranda ciddi bir yer işgal ettiğini düşünüyor. Ancak Apple, deliği sabit bir boşluk olarak tasarlamamış ve “Dynamic Island” isimli delik istenirse ikiye bölünebiliyor.
Birçok farklı renk seçeneği ile gelen telefonların teknik özelliklerine geçtiğimiz zaman birçok önemli detay dikkat çekiyor. Ailenin en altında yer alan 14 modeli 6,1 inç 60 Hz OLED ekran, 14 Plus modeli 6,7 inç 60 Hz OLED ekran, 14 Pro modeli 6,1 inç 120 Hz OLED ekran, ailenin en üstündeki 14 Pro Max ise 6,7 inç 120 Hz OLED ekran üzerine kuruluyor. Pro modeller en üstte 2.000 nit parlaklığa çıkabiliyor, normalde ise 1.600 nit parlaklık sunuyor.
Bu yıl iki farklı ekran boyutu tercih eden Apple, 14 Pro ve 14 Pro Max modellerinde yine değişken yenileme hızı kullanıyor. Bu sayede ekranlar sürekli olarak 120 Hz çalışmıyor, artık 1 Hz seviyesine kadar inebiliyor. Bu değişken yenileme hızı ile statik görüntülerde ciddi enerji tasarrufu elde eden Apple, bu yıl 1 Hz’e inebiliyor olmasıyla yeni bir imkânı da en sonunda iPhone dünyasına dahil ediyor.
14 Pro ve 14 Pro Max modelleri, AOD yani her zaman açık ekran / hep açık ekran özelliğine sahipler. Android dünyasında çok uzun yıllardır olan ve sonunda iPhone dünyasına giren bu altyapı, iOS 16 ile gelen yeni kilit ekranı ile uyumlu olarak çalışıyor. Her zaman açık ekran modunda ekran normal kilit ekranına oranla kararıyor, böylece kilidi açıp enerji harcanmadan ya da ekstra bir dokunma yapmadan birçok konuda sürekli olarak bilgi sahibi olunabiliyor. Burada widget sistemi de taşıyor.
Bu özelliği 14 ve 14 Plus’a koymamış olmasıyla üzen Apple, 14 Pro ve 14 Max özelinde bir alanda daha farklılaşıyor. Bu yıl daha önceki ailelerden farklı bir adım atan Apple, 14 ve 14 Plus’ta iPhone 13 ailesinde de kullanılan ancak bazı iyileştirmeler taşıyan A15 Bionic işlemciye yer veriyor. 14 Pro ve 14 Pro Max ise direkt olarak yeni nesil A16 Bionic işlemci üzerine kuruluyor.
İlk defa üst seviyede işlemci ayrımına giden Apple, A16 Bionic işlemci modelini TSMC’nin 4 nm üretim hatlarından çıkarıyor. Apple’a göre A16 Bionic işlemci 16 milyar transistör üzerine kuruluyor ve Android tarafındaki güncel rakiplerden yüzde 40 daha yüksek performans getiriyor. İşlemcide 6 çekirdekli GPU bulunuyor ve yüksek performans ile yüksek enerji verimi bir arada sunuluyor.
iPhone 13’ler gibi 5G ve eSIM desteğine sahip olan 14 ailesi için Apple spesifik olarak pil kapasitesi açıklamıyor. Firma, Android tarafından farklı olarak “mAh” yarışı içerisine hiçbir zaman girmiyor. Çünkü iPhone’lar her zaman daha verimli bir donanım ile yazılım temeli üzerine kuruluyor, çok daha düşük mAh değerleri ile uzun süreler boyunca görevde kalabiliyor. Yeni telefonlar da yerlerini aldıkları telefonlara oranla aşırı olmasa da daha uzun kullanım ömrü sunuyor.
Yeni Apple Watch’lar gibi kaza algılama özelliğine sahip olan iPhone 14 ailesi, daha önce sızıntılarda birçok kez söylendiği gibi uydu bağlantı desteğine de sahip. Bu özellik spesifik olarak acil durumlar için geliştirilmiş durumda. Telefonun normal olarak çekmediği durumlarda kişiler iletişim uydularını kullanarak konum bildirebilecek ve böylece kurtulabilecek.
Uydu bağlantısı için özel yönlendirme yapacak telefonlar, mesaj odaklı acil durum bildirimi öncesinde kilit konularda kullanıcıdan bilgi alacak. Süreçte gelişmiş bir altyapı kuran Apple, uydu altyapısının “Bul” uygulaması üzerinden konum bildirimi için kullanılmasına da imkân tanıyor. iPhone 14’ler satın alındıktan sonraki 2 yıl için ücretsiz olacak bu uydu bağlantı desteği, başta sadece ABD ve Kanada merkezli olarak çalışacak. Süreç bu pazarlarda da kasım ayında aktif edilecek.
ABD’deki modellerden fiziksel SIM yuvasını kaldıran ve sadece eSIM ile satacağını aktaran Apple, diğer ülkelerde ise fiziksel SIM yuvası koymayı sürdürecek. Yüksek ihtimalle iPhone 15’ler ile fiziksel SIM yuvası tamamen tarih olacak.
14 ve 14 Plus modellerinin arkasında ultra geniş açı + geniş açı olmak üzere çiftli kamera sistemi yer alıyor. Buradaki geniş açı ana kamera, 12 megapiksel çözünürlükte daha büyük sensöre, piksel boyutuna ve daha düşük diyafram değerine sahip. Bu sayede düşük ışıkta tam yüzde 49’luk bir gelişme elde ediliyor. 12 megapiksellik ön kameranın düşük ışık performansını artıran Apple, önde artık otomatik netleme de sunuyor.
–iPhone 14 modelleri için sunulan tüm renk seçenekleri-
Photonic Engine ile tüm kameraların düşük ışık performansını en az 2 kat oranında artıran Apple, video konusunda da iddialı. 14 ve 14 Plus artık Action Mode ile beraber eskiye oranla çok daha stabil video çekebiliyor. Bu mod telefon ile koşarken dahi inanılmaz iyi şekilde görev yapıyor.
14 Pro ve 14 Pro Max ise makro / ultra geniş açı + telefoto + geniş açı olmak üzere üçlü arka kamera sistemine sahip. Değişen kamera modül boyutları nedeniyle yeni kılıf gerektiren telefonlardaki kamera odaklı en büyük değişim, çözünürlük artışı oluyor. 14 Pro ve 14 Pro Max modelleri arkalarında artık 48 megapiksellik bir geniş açı ana kamera taşıyor.
Apple sonunda ana kamerada 12 megapiksel çözünürlüğü geride bırakıyor. Bu önemli çünkü rakipler 200 megapiksel seviyesine çıkmış durumda. Yüksek megapiksel değeri elbette tek başına üst seviye fotoğraf kalitesini garanti altına almıyor ancak günümüzde artık 12 megapiksel de komik kaçıyor. Bu açıdan yapılan artış teknik temel yanında “tüketici psikolojisi” açıdan da iyi görünüyor.
Photonic Engine desteği ile düşük ışık performansı çok yüksek olan 24 mm odak uzaklığına sahip 48 megapiksellik ana kamera, ikinci jenerasyon sensör bazlı görüntü sabitleme sunuyor ve piksel birleşimi üzerinden 12 megapiksel çıktı vererek düşük ışıkta performansı daha da artırabiliyor. 48 megapiksel sayesinde 2x seviyesinde dijital ancak kayıpsız zoom (Bu sayede dört ana kamera elde edilmiş gibi oluyor) sunan 14 Pro ve 14 Pro Max, 48 megapikselde ProRAW desteği de veriyor.
Yeni 12 megapiksel ultra geniş açı kamerası daha fazla ışık toplayan 14 Pro ve 14 Pro Max, bu kamera ile eskiden daha iyi makro yani yakım çekimler yapabiliyor. Modellerin telefoto kamerası ise 13 Pro’lar gibi yine 3x zoom getiriyor. Action Mode ile benzersiz bir seviyede video görüntü sabitleme yapabilen telefonlar, Sinematik Mod konusunda da iyileştiriliyor.
Fiyatlara baktığımız zaman iPhone 14 modeli 799 dolardan, 14 Plus ise 899 dolardan başlıyor. 14 Pro 999 dolardan, en üstteki model 14 Pro Max ise 1.099 dolardan başlıyor. Pro modeller en üstte 1 TB depolama ile alınabiliyor. Apple halen iPhone 12 ve iPhone 13’ün satışına devam edeceğini belirtiyor.
Türkiye fiyatları iPhone 14 için 30.999 TL‘den başlıyor. 14 Plus için başlangıç fiyatı 34.999 TL. 14 Pro için başlangıç tam 39.999 TL. 14 Pro Max ise tam 43.999 TL‘den başlıyor.