Apple’ın WWDC’de tanıttığı Healthkit, çeşit çeşit sensörü ve işlemcisiyle akıllı telefonun taşıdığı potansiyelden gerçek anlamda faydalanan bir platform olacak. Ne var ki, sağlığımıza ilişkin tüm bilgileri bir araya toplayıp sağlığımızı takip edecek, gerektiğinde doktora haber verecek olan bu platforma doktorlar şüpheyle yaklaşıyor.
İlk olarak önümüzdeki haftalarda tanıtılmasını beklediğimiz iPhone 6’da kullanıma sunulması beklenen HealthKit; kalp ritmi, kan basıncı ve kandaki glukoz seviyesi gibi bilgileri izleyebilecek. Ancak kimi doktorlar, tıp eğitimi almamış bireylere sağlık verilerini izleme olanağı vermenin iyi bir fikir olup olmadığını sorguluyor. Burada korkutucu olan, kullanıcıların kendi verilerini yorumlamaya kalkışması. Örneğin kan şekerini belirli bir seviyede görmeye alışan bir kullanıcı ani bir düşüş gördüğünde gereksiz yere endişeye kapılabilir, halbuki normal bir insana sıradışı görünen bir durum değişikliği doktorlara göre normal bir iniş/çıkış olabilir. Başka bir deyişle, tıp bilgisi olmayan insanlara sağlık verilerini takip etme olanağını sunmak, ortaya hastalık hastası pek çok insan çıkarabilir. Bu durum ise hastanelerin boş yere meşgul edilmesi, gereksiz ve yanlış ilaç kullanımının artması, endişe seviyelerinin giderek artıp psikolojiyi olumsuz etkilemesi gibi sonuçlara yol açabilir.
Tabii yeni olan her şeyden olduğu gibi HealthKit’ten de gereksiz yere korkuyor olabiliriz. Hastalık hastası olup olmayacağımızı bilmiyoruz, ancak ön kameralar bütün gün kendimize bakma olanağı verip ortaya teşhir meraklısı bir toplumu zaten çıkardı. Şimdi organlarımızın işleyiş şeklini yakından takip etme olanağına da kavuşunca narsisizmde boyut atlayacağımıza şüphe yok.