İş Bankası bir araya getirdi: “Sıklıkla karşılaşılan dolandırıcılık yöntemleri”

21 Nisan 2023 16:37

Türkiye’nin en eski ve büyük özel bankalarından olan İş Bankası,Sıklıkla karşılaşılan dolandırıcılık yöntemleri” isimli bir bilgilendirme yayınladı.

Türkiye’de maalesef çok sayıda dijital dolandırıcılık işlemi dönüyor. Sızdırılan vatandaşlık bilgileri ve diğer bazı yöntemler üzerinden her yıl binlerce insan hiç ama hiç kolay kazanılmayan birikimlerinden oluyor. Bu konuda bir bilgilendirme yapmak isteyen İş Bankası, dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dikkat edilmesi gerekenleri “Sık karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerine karşı önleminizi aldınız mı?” başlığı altında şöyle açıkladı:

Telefon Dolandırıcılıkları: Bankamız ya da başka kurumlar, hiçbir koşul ve durumda müşteri şifrenizi ya cep telefonunuza gönderilen tek kullanımlık mobil onay kodunu sözlü veya yazılı olarak talep etmez. Hesabınıza, kartınıza, kişisel bilgilerinize ilişkin bilgi ya da tanımadığınız kişilere para transfer etmeniz istendiği durumlarda lütfen telefon görüşmesini sonlandırın ve konuyu 0850 724 0724 telefon numaralı Bankamız müşteri hizmetlerine bildirin.

Sosyal Medya Dolandırıcılıkları: Reklam ve kampanyalarımız, sadece Bankamızın resmi kurumsal sosyal medya hesapları üzerinden yayımlanmaktadır. Bankamızın ve Bankamıza ait tüm markaların hesaplarının yanında mavi tik işareti bulunmaktadır. Başkası adına kredi çekilemez, aracı olunamaz, kredi verilmesi kolaylaştırılamaz. Sizin adınıza kredi sürecini yürütebileceğini söyleyen kişilere itibar etmeyin.

Ürün-Hizmet Alımı vb. Dolandırıcılıkları: Emsallerinden çok cazip fiyat ya risklidir ya da dolandırıcılıktır. Güvenli e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmaya dikkat edin. Rezervasyonlarınızı herkes tarafından bilinen kurumsal sitelerden ya da doğrudan acentelerden yapın. Güvenilirliğinden emin olmadığınız hiçbir kanala yatırımlarınızı yönlendirmeyin.

Oltalama: Bankamız tarafından kişisel ya da finansal bilgi girişi talep edilen e-posta ya da kısa mesaj gönderilmez, bilgi güncellemesi bu yöntemler ile yapılmaz. Kişisel verilerinizi ele geçirmeyi hedefleyen oltalama saldırılarına karşı dikkat edin.

Mobil Cihaz Zararlı Yazılımları: Kullandığınız cihazlarda zararlı yazılımlardan korunmak için, lisanslı anti virüs programı kullanın ve düzenli tarama yapın. Android işletim sistemine sahip cihazlarınızın anti virüs aboneliklerini gözden geçirin. Abone değilseniz, abone olmayı düşünün. Telefonunuzda bulunan uygulamalarınızı yalnızca resmi uygulama marketlerinden indirin, uygulamalarınızı gözden geçirin, mümkünse en yeni sürümlerini kullanın, kullanmadıklarınızı ise kaldırın. Video, maç, dizi vb. izlemek için ücretsiz ya da üyelik olmadan işlem yapabildiğiniz uygulamaları cihazlarınıza yüklemeyin.

İş Bankası açıklamaları yanında bu da ilginizi çekebilir: İddialı AR gözlük Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition tanıtıldı

Paylaş