Google’da arama yaptığınızda işe yaramaz olduğunu bildiğiniz ya da sevmediğiniz sitelerin sonuçlarda çıkmasını engelleyebilirsiniz.
Teknolojinin yükselişiyle birlikte hayatımızda vazgeçilmez olarak nitelediğimiz birçok site ve uygulama var. Yine de “vazgeçilmez”, bu şeylerin hepsi için de gerçek bir nitelemeden çok bir iltifat gibi duruyor. Elbette Instagram olmadan yaşayabiliriz. Ancak yokluğunda sadece bizi geriletmeyecek, belki gerçekten de günlük hayatı duraklatacak tek bir servis var: Google.
İlk tanıştığımız günden beri herkes tarafından aynı sıklıkta kullanılan vazgeçilmez arama motorunun bugüne kadar hissedilen en büyük eksikliği, arama sonuçlarınıza istediğiniz gibi yön vermenizin oldukça kısıtlanmış olmasıydı. Bilgisayarınızda bir şeyi nasıl yapabileceğinizi aradığınızda çıkan sonuçlardan bazılarının yalan, yanlış ya da işe yaramaz olduklarını daha o sonuca tıklamadan, başlığa ya da sitenin adına bakarak anlayabiliyorsunuz. Ya da bir haber ararken, bazı haber sitelerine mecbur kalsanız bile girmeyeceğinizi, haber yapma şekillerinin sizi hiçbir şekilde tatmin etmeyeceğini biliyorsunuz. Durum böyleyken, bu sitelerin arama sonuçlarında çıkmalarını en baştan engellemek çok güzel olmaz mıydı?
Google ise kullanıcıların Google’ın arama sonuçlarını bulma şekline müdahale etmelerini istemiyor. Zira böyle olsaydı Google’ın algoritması herkesin tercihlerini ve zevklerini aklında tutmak zorunda kalırdı. Arama sonuçlarınızı dil ve zaman gibi bazı parametreler dışında Google hesabınızı kullanarak özelleştirebilmenizin bir yolu yok. Ancak Google, kullanıcıların sevmedikleri siteleri arama sonuçlarından çıkarmalarının onları ne kadar büyük bir zaman kaybından kurtaracağının da farkında. Bunun için de Google Chrome için resmi bir eklentileri var: Personal Blocklist.
Personal Blocklist, arama sonuçlarınızdan sevmediğiniz her şeyi yok etmenin en basit yöntemi.
Eklentiyi kurduktan sonra Google’da bir arama yaptığınızda her şey eskiden olduğu gibi görünüyor. Tek bir farkla: Artık arama sonuçlarının hepsinin de altında, sonucun ait olduğu siteyi hedefleyen mavi bir “block” ibaresi var.
Facebook’un, Google’da yaptığınız hiçbir aramada size faydalı bir sonuç vermeyeceğini düşünüyorsanız yapmanız gereken tek şey “block facebook.com”a tıklamak. Eklenti bu tercihinizi hatırlıyor, ve yeniden arama yaptığınızda artık sonuçlarda listelenen sitelerin arasında Facebook olmuyor.
Bir siteyi yanlışlıkla yasakladığınızda ise eklenti ayarlarına giderek bunu geri almak çok kolay.
Eklentinin kullanım alanları oldukça geniş. Kısa bir vakit ayırarak, çocuğunuzun kullandığı bir bilgisayarda onun için zararlı olacağınız tüm siteleri Google sonuçlarından engellemeniz mümkün. Ya da sevmediğiniz bir haber sitesinin Google’da karşınıza çıkmasını durdurmak sadece saniyeler alıyor. Personal Blocklist, Google’ın kullanıcıların kendi çalışma stiline müdahale etmelerine izin vermeden arama sonuçlarını özelleştirmelerini sağlamak adına Google tarafından atılan belki de en büyük adım.
Personal Blocklist’i, Chrome Store’daki resmi sayfasına giden bu linke tıklayarak siz de edinebilirsiniz.