İtalyan bilim insanları, “yenilebilir batarya” üretti. Bu batarya “yenilebilir elektronikler” için önemli bir noktada yer alıyor.
Genoa’da yer alan İtalya Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları tarafından geliştirilen yenilebilir batarya, tekrar şarj edilebiliyor olmasıyla bir ilke imza atıyor. Uzun zamandır farklı amaçlar için geliştirilen yenilebilir elektronikler için uygun olan batarya, aktarıldığı kadarıyla Riboflavin yani B2 vitamininden ve Kuersetin’den üretiliyor. Riboflavin şöyle özetleniyor: “B2 vitamini yani riboflavin, pentoz şeker olan ribitol ve lumikromdan oluşur. Görünür ve UV ışında bozulur. Göz yorgunluğu, kataraktların önlenmesi ve tedavisi için gereklidir; karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasına yardımcı olur.” Kuersetin ise şöyle tanımlanıyor: “Quercetin; birçok bitki, meyve, tohum ve sebzede bulunan pigmentlerden biridir. Vücut sağlığını sürdürmede ve korumada yardımcı olabilen bu bileşik, güçlü antioksidan özelliklere sahiptir.” Bu bataryada Riboflavin anot olarak, Kuersetin ise katot olarak görev yapıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Vücutta biriken zararlı kimyasalları detoks etkisi ile atma özelliği olan aktif karbon‘un elektriksel iletkenliği artırmak için kullanıldığı yenilebilir batarya, kısa devreleri önlemek için her bataryada kullanılan ayırıcı olaraksa nori deniz yosununu kullanılıyor. Su bazlı elektrolit’in yer aldığı batarya 0,65 V’ta çalışıyor ve düşük güçlü LED’ler gibi küçük elektronik cihazlara sınırlı bir süre güç sağlamak için, 12 dakika boyunca 48 μA veya bir saatten fazla bir süre boyunca birkaç mikroamper akım verebiliyor. Şimdilik erken geliştirme aşamasında olan yani gerçek kullanımdan uzaktan olan batarya, insan vücudunu direkt olarak içeriden incelemek için geliştirilen yenilebilir elektronik ürünler için harika bir yol arkadaşı olabilir. Bu ürünleri insanlar normal olarak tüketebilir ve doğal yollardan çıkarabilir. Bu taraftaki çalışmalar sayesinde gelecekte gıda temelli büyük bataryalar da üretilebilir.