reklamı kapat

POPÜLER

James Webb Uzay Teleskobu

James Webb Uzay Teleskobu belirlenen son yörüngesine oturdu

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önderliğinde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu geçtiğimiz aylarda atılmıştı.

Bilmeyenler için tam 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescope), geçtiğimiz aylarda Avrupa Uzay Ajansı ESA imzalı kargo roketi Ariane 5 kullanılarak Kourou, Fransız Guyanası merkezli Guyana Uzay Merkezi’nden uzaya gönderildi. Bir kızılötesi uzay teleskobu olan kısa adıyla JWST, bilim dünyası ve evrene bakış açımızı şekillendirecek olması adına büyük önem arz ediyor. JWST’nin esas bilimsel hedefi evrende yer alan çok uzaktaki cisimleri diğer temel cihazlar veya Hubble’ın görmediklerini gözlemlemek olacak.

NASA’nın öncülüğünde 15 farklı devletin, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı’nın ortak yürüttüğü bir proje olarak 30 yıllık emeğin sonucu olan JWST, uzaydaki son konumuna ulaştı. Teleskobun haftalardır süren yolculuğu kısa süre önce bitti ve L2 (Lagrange noktası 2) olarak geçen, Dünya yörüngesinin 1,5 milyon kilometre uzağındaki yörüngesine oturdu.

Bu arada JWST NASA’nın açıklamasına göre beklenenden daha fazla süre görevde kalacak. Bunun arkasında hatırlamak adına Ariane 5 ile yapılan çok hassas kalkış yer alıyor. Bu hassas kalkış sayesinde teleskobun birçok konumlandırma ateşlemesine ya da manevrasına gerek kalmadığı aktarılıyor.

Bunun sayesinde James Webb Uzay Teleskobu bünyesinde ilk hesaplardan daha fazla yakıt barındırıyor. Böylelikle de JWST’nin çalışma ömrü bilim insanlarına göre 10 yılı geçmiş durumda.

İlginizi Çekebilir: Geleceğin robotlarını dans ederken izleyin

İLGİLİ HABERLER