ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önderliğinde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu heyecan yaratmaya devam ediyor.
10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescope), uzun süre önce Avrupa Uzay Ajansı ESA imzalı kargo roketi Ariane 5 kullanılarak Kourou, Fransız Guyanası merkezli Guyana Uzay Merkezi’nden uzaya gönderildi. Bir kızılötesi uzay teleskobu olan kısa adıyla JWST, bilim dünyası ve evrene bakış açımızı şekillendirecek olması adına büyük önem arz ediyor. En son burada görebileceğiniz ilk renkli fotoğrafları ile inanılmaz ses getiren JWST, bu sefer bazı dikkat çekmeyi başaran teknik detaylar ile gündemde. Aktarıldığı kadarıyla teknoloji harikası bünyesinde sadece 68 GB’lık bir SSD depolama birimi barındırıyor. 10 milyar dolarlık bir uzay aracında bu kadar ufak bir depolama alanı elbette çok ufak bulunuyor.
Ancak JWST dünyadan çok ama çok uzakta ve karşılaştığı zorlu şartlara dayanması için standart değil çok özel bir SSD birimi taşıması gerekiyor. Aynı zamanda JWST’nin çektiği tüm görüntüleri depolamasına gerek de bulunmuyor. Yapılan açıklamaya göre teleskop ile çekilen görüntüler her gün 25.9 Ghz Ka-band bağlantısı üzerinden 28 Mbps hızda Dünya’ya geri gönderiliyor.
Araştırmacıların verdiği bilgiye göre JWST’nin Dünya’ya veri göndermek adına günlük 4 saatlik bir zaman aralığı bulunuyor. Günlük toplanan tüm görsellerin ve verilerin 57 GB kadar tuttuğu ve bunların 4,5 saat içerisinde Dünya’ya aktarılabildiği belirtiliyor. Bu açıdan önemli verilerin teleskop içerisinde kalmasına gerek bulunmuyor, bu da daha fazla depolama alanını gereksiz kılıyor.
Bilim insanları, JWST’deki bu SSD depolama biriminin, görev süresinin sonuna doğru 60 GB’a kadar düşeceğini hesaplıyor. Yüksek radyasyon ve kullanım sonrasında SSD’nin ömrü azalacak ancak bu yüksek ihtimalle çok büyük bir sorun olmayacak.
JWST’yi bunlardan önce gündeme getiren mayıs ayında yaşandığı aktarılan korkutucu bir durum olmuştu. NASA araştırmacılarına göre önemli teleskoba beklenenden daha büyük bir mikro meteor çarptı ve görülür bir hasar bıraktı.
Bu 18 farklı ayna segmentinden birisinde oluşan hasara rağmen JWST’nin sorunsuz olarak görevde kalmaya devam ettiği ve ileride de bir sorun yaşanmasının beklenmediği aktarıldı. Araştırmacılara göre bu durumdan dolayı sadece bazı düzeltmeler gerekecek ve bu durum çok büyük bir sorun olmayacak.
James Webb Uzay Teleskobu, NASA’nın açıklamasına göre beklenenden daha fazla süre görevde kalacak. Bunun arkasında Ariane 5 ile yapılan çok hassas kalkış yer alıyor. Bu hassas kalkış sayesinde teleskobun birçok konumlandırma ateşlemesine ya da manevrasına gerek kalmadığı söyleniyor. Bunun sayesinde James Webb Uzay Teleskobu bünyesinde ilk hesaplardan daha fazla yakıt barındırıyor. Böylelikle de JWST’nin çalışma ömrü bilim insanlarına göre 10 yılı geçmiş durumda.