James Webb Uzay Teleskobu ile bir rekor kırıldı
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önderliğinde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu ile bir rekor kırıldı.
10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescope), bilim dünyası ve evrene bakış açımızı şekillendirecek çalışmalarına başladı. Bu bağlamda biliyorsunuz geçtiğimiz ay içerisinde JWST ile çekilen ilk fotoğraflar yayınladı. Detaylarına burada yer verdiğimiz bu fotoğraflar ve fazlası çok ses getirirken, bu sefer bir rekorun haberi geldi. JWST kullanılarak şimdiye kadarki en uzak galaksi keşfedildi. Şimdilik CEERS-93316 adı verilen bu galaksi, hesaplandığı kadarıyla Dünya’dan tam 35 milyar ışık yılı uzakta yer alıyor. En önemli özellikleri arasında Hubble’dan daha uzağı görebiliyor olması olan ve bu konuda dikkat çekici keşiflere imza atmaya şimdiden başlayan JWST, çok büyük aynalar üzerine kuruluyor ve bu sayede daha fazla ışık yakalayabiliyor. Bu sayede insanoğlu artık hiç olmadığı kadar uzağa bakabiliyor.
JWST’yi bunlardan önce gündeme getiren mayıs ayında yaşandığı aktarılan korkutucu bir durum olmuştu. NASA araştırmacılarına göre önemli teleskoba beklenenden daha büyük bir mikro meteor çarptı ve görülür bir hasar bıraktı. Bu 18 farklı ayna segmentinden birisinde oluşan hasara rağmen JWST’nin sorunsuz olarak görevde kalmaya devam ettiği ve ileride de bir sorun yaşanmasının beklenmediği aktarıldı. Araştırmacılara göre bu durumdan dolayı sadece bazı düzeltmeler gerekecek ve bu durum çok büyük bir sorun olmayacak.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
JWST, NASA’nın açıklamasına göre beklenenden daha fazla süre görevde kalacak. Bunun arkasında Ariane 5 ile yapılan çok hassas kalkış yer alıyor. Bu hassas kalkış sayesinde teleskobun birçok konumlandırma ateşlemesine ya da manevrasına gerek kalmadığı söyleniyor. Bunun sayesinde James Webb Uzay Teleskobu bünyesinde ilk hesaplardan daha fazla yakıt barındırıyor. Böylelikle de JWST’nin çalışma ömrü bilim insanlarına göre 10 yılı geçmiş durumda.