ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önderliğinde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu ile çekilen fotoğraflar artıyor.
10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescope), bilim dünyası ve evrene bakış açımızı şekillendirecek çalışmalarına devam ediyor. Son dönemde sık sık nefes kesici fotoğraflar ile ses getiren JWST, geçtiğimiz haftalarda balıklar takımyıldızı bölgesinde ve yaklaşık olarak 30 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan büyük sarmal gökada Messier 74 (NGC 628 ya da Phantom Galaxy) ile gündeme gelmişti. Daha sonra ise Tarantula Bulutsusu olarak da geçen Tarantula Nebulası görüntülenmişti.
Geçtiğimiz günlerde Pillars of Creation ya da Türkçe karşılığı ile Yaratılış Sütunları için çekilen nefes kesici fotoğraf gündemde oldukça konuşuldu. Daha önce Hubble Uzay Teleskobu tarafından da çekilen Yaratılış Sütunları, aktarıldığı kadarıyla Dünya’dan yaklaşık 6.500-7.000 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor ve yıldızlar arası toz ile gazın etkileyici şekilde bir araya gelmesinden oluşuyor. James Webb ile Hubble’dan çok daha detaylı olarak görüntülenen bu yıldızlararası nesne, bugün yukarıdaki yeni fotoğraflar ile gündeme geldi.
Bu yeni fotoğraf için NASA tarafından şu açıklama geçildi: “Onun pençelerinden kaçamazsınız. Tam da Cadılar Bayramı zamanında, Yaratılış Sütunları hayalet bir el gibi uzanıyor. Bu kez Webb’in orta kızılötesi aracı (MIRI) tarafından yakalanan ürkütücü manzara, eski toz perdelerini yeni ayrıntılarla aydınlatıyor.”
Bundan önce ise 12 Temmuz 2022 tarihinde çekildiği aktarılan ancak şimdi yayınlanan Güneş Sistemi’nin sekizinci, Güneş’e en uzak ve katı yüzeyi bulunmayan gezegen olan Neptün görüntülenmişti. Bu fotoğrafta 1960’larda fark edilen ve 1989’da Voyager 2 tarafından kesin olarak onaylanan çok ince ve parçalı halka sistemi karşımıza çıkıyor. Söylendiği kadarıyla JWST, gezegenin halkalarının 30 yılı aşkın süredir en net görüntüsünü yakalamış durumda.
James Webb Space Teleskobu için de daha önce de Jüpiter özelinde bir fotoğraf gelmişti. Burada görebileceğiniz fotoğrafta Jüpiter’in Satürn’e oranla çok daha silik yapıdaki halkaları, Kutup Auroraları ve Amalthea ile Adrastea isimleri verilen ufak uyduları gözler önüne seriliyor. Özel olarak işlenen fotoğraflar, spesifik olarak NIRCam’den geliyor ve söylendiği kadarıyla bilim insanlarına Jüpiter’i daha iyi anlama açısından önemli bir bakış açısı sağlıyor.