James Webb Uzay Teleskobu ile bu sefer Tarantula Nebulası görüntülendi

06 Eylül 2022 21:06

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önderliğinde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu ile çekilen fotoğraflar artıyor.

10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescope), bilim dünyası ve evrene bakış açımızı şekillendirecek çalışmalarına devam ediyor. Son dönemde sık sık nefes kesici fotoğraflar ile ses getiren JWST, geçtiğimiz hafta balıklar takımyıldızı bölgesinde ve yaklaşık olarak 30 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan büyük sarmal gökada Messier 74 (NGC 628 ya da Phantom Galaxy) ile gündeme geldi. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından paylaşılan yukarıdaki fotoğraf, Pierre Méchain tarafından 1780 yılında keşfedilen göz alıcı M74’e en net bakışı attırıyordu.

Bu sefer ise Tarantula Bulutsusu olarak da geçen Tarantula Nebulası görüntülendi. Aynı zamanda 30 Doradus veya NGC 2070 olarak da bilinen nefes kesici Tarantula Bulutsusu için geçilen açıklama ise şöyle oldu: “Tarantula Bulutsusu, Büyük Macellan Bulutu içerisindeki bir H II bölgesi. İlk başta bir yıldız olarak kayıtlara geçmiş olan 30 Doradus, 1751 yılında Nicolas Louis de Lacaille tarafından bulutsu olarak tanımlanmıştır.

Tarantula Bulutsusu’nun görünen parlaklığı 8 kadirdir. Kılıçbalığı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 180,000 ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır. Tarantula Bulutsusu 1500 ışık yılı uzaklığıyla Dünyamıza en yakın yıldız oluşum bölgesi olan Avcı bulutsusu ile aynı uzaklıkta olsaydı, gökyüzünde 30 derecelik (60 dolunay büyüklüğünde) bir alanı kaplayacak kadar büyük görünecekti.”

JWST, bundan önce ilk kez bir ötegezegen atmosferinde karbondioksit algılanması ile dikkat çekmişti. Bu açıdan sadece görsel görüntüleme değil bilimsel analiz özelliklerine de sahip olan JWST, 700 ışık yılı uzakta olan ve 900 derecelik sıcaklığı ile atmosferi sürekli olarak genişliyor açıklaması yapılan WASP-39b merkezli karbondioksit keşfiyle, Dünya dışı yaşam konusundaki arayışları için de önemli bir gösterim yapmış oldu.

James Webb Space Telescope için de kısa süre önce de Jüpiter özelinde bir fotoğraf gelmişti. Burada görebileceğiniz fotoğrafta Jüpiter’in Satürn’e oranla çok daha silik yapıdaki halkaları, Kutup Auroraları ve Amalthea ile Adrastea isimleri verilen ufak uyduları gözler önüne seriliyor. Özel olarak işlenen fotoğraflar, spesifik olarak NIRCam’den geliyor ve söylendiği kadarıyla bilim insanlarına Jüpiter’i daha iyi anlama açısından önemli bir bakış açısı sağlıyor. Jüpiter hakkında daha fazla bilgiye direkt olarak buradan ulaşabilirsiniz.

James Webb Uzay Teleskobu yanında bu da ilginizi çekebilir: Uçan otomobil modellerinin öncüsü

Paylaş