ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önderliğinde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu heyecan yaratmaya devam ediyor.
10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescope), uzun süre önce Avrupa Uzay Ajansı ESA imzalı kargo roketi Ariane 5 kullanılarak Kourou, Fransız Guyanası merkezli Guyana Uzay Merkezi’nden uzaya gönderildi. Bir kızılötesi uzay teleskobu olan kısa adıyla JWST, bilim dünyası ve evrene bakış açımızı şekillendirecek olması adına büyük önem arz ediyor. JWST bu aralar yeniden gündemde çünkü 12 Temmuz tarihinde teleskop ile çekilmiş ilk tamamen renkli fotoğraf geliyor. İnsanoğlunun bu seviyede şimdiye kadar bakabildiğinden çok daha uzağa bakış attıracağı belirtilen JWST, artık daha iyi şekilde netleştiği üzere birden fazla renkli fotoğraf karşımıza çıkaracak.
Örneğin fotoğraflardan birisinde 7.600 ışık yılı uzaktaki en büyük ve parlak nebulalardan (Geniş alanlara yayılmış olan kozmik toz, hidrojen, helyum ve diğer iyonize gazlardan oluşan bulutsu yapı) Carina Nebulası karşımıza çıkacak. Carina Nebulası yapılan açıklamaya göre Güneş’ten çok daha büyük bazı yıldızlara sahip. Aynı zamanda JWST ile çekilmiş 2.000 ışık yılı uzaktaki Southern Ring Nebulasından da renkli fotoğraflar paylaşılacak. Ayrıca JWST üzerinden 1.150 ışık yılı uzakta olan WASP-96 b‘nin ışık spektrumu verileri de aktarılacak. Hepsine ek olarak 290 milyon ışık yılı uzaktaki Stephan’s Quintet ve SMACS 0723 merkezli görüntüler de gözler önüne serilecek.
JWST’yi bunlardan önce gündeme getiren mayıs ayında yaşandığı aktarılan korkutucu bir durum olmuştu. NASA araştırmacılarına göre önemli teleskoba beklenenden daha büyük bir mikro meteor çarptı ve görülür bir hasar bıraktı. Bu 18 farklı ayna segmentinden birisinde oluşan hasara rağmen JWST’nin sorunsuz olarak görevde kalmaya devam ettiği ve ileride de bir sorun yaşanmasının beklenmediği aktarıldı. Araştırmacılara göre bu durumdan dolayı sadece bazı düzeltmeler gerekecek ve bu durum çok büyük bir sorun olmayacak.
JWST, NASA’nın açıklamasına göre beklenenden daha fazla süre görevde kalacak. Bunun arkasında Ariane 5 ile yapılan çok hassas kalkış yer alıyor. Bu hassas kalkış sayesinde teleskobun birçok konumlandırma ateşlemesine ya da manevrasına gerek kalmadığı söyleniyor.Bunun sayesinde James Webb Uzay Teleskobu bünyesinde ilk hesaplardan daha fazla yakıt barındırıyor. Böylelikle de JWST’nin çalışma ömrü bilim insanlarına göre 10 yılı geçmiş durumda.