James Webb Uzay Teleskobu ile ilk ötegezegen keşfi geldi

11 Ocak 2023 23:20

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önderliğinde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu ile önemli keşifler yapılıyor.

10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescope), bilim dünyası ve evrene bakış açımızı şekillendirecek çalışmalarına devam ediyor. 2022 içerisinde sık sık nefes kesici fotoğraflar ile ses getiren JWST, bu sefer ilk ötegezegen keşfi ile gündeme geldi. Bu konuda resmi NASA Webb Telescope Twitter hesabından şu açıklama geçildi: “Yepyeni bir dünya! 41 ışık yılı uzaklıktaki küçük, kayalık gezegen LHS 475 b. Dünya’nın çapının %99’u kadar olan bu gezegen neredeyse bizim dünyamızla aynı büyüklükte. Araştırmacılar bir ötegezegeni doğrulamak için Webb’i ilk kez kullandı.” Araştırmacılar bulunan ötegezegenin yüzeyi için yaklaşık 300 derece sıcaklık ölçüldüğünü belirtiyor ve araştırmaların süreceğini aktarıyor.

JWST geçtiğimiz yılın sonunda ilk kez bir ötegezegen atmosferinde karbondioksit algılanmasıyla da dikkat çekmişti. Anlaşılabileceği üzere sadece görsel görüntüleme değil bilimsel analiz özelliklerine de sahip olan JWST, 700 ışık yılı uzakta olan ve 900 derecelik sıcaklığı ile atmosferi sürekli olarak genişliyor açıklaması yapılan WASP-39b (Bilgisayar tasarımı yukarıda) merkezli karbondioksit keşfiyle, Dünya dışı yaşam konusundaki arayışları için de önemli bir gösterim yapmış olmuştu.

Ötegezegen veya Güneş dışı gezegen, tam olarak Güneş Sistemi’nin dışında ve başka bir yıldızın yörüngesinde bulunan gezegenler için kullanılıyor. 21 Mart 2022 itibarıyla sayıları 5 bine ulaşan ötegezegenler hakkında konuşan NASA Ötegezegen Bilim Enstitüsünde araştırmacı Jessie Christiansen, yaptığı açıklamada “Bu, sadece bir sayı değil. Her biri yeni bir dünya, yepyeni bir gezegen. Her biri için heyecanlanıyorum çünkü onlar hakkında hiçbir şey bilmiyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Not: Görsel temsilidir.

James Webb Uzay Teleskobu bu da ilginizi çekebilir: Uçan otomobil modellerinin öncüsü

Paylaş